Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Трагична судбина последње хавајске принцезе: Умрла у 23. години од туге за изгубљеном домовином

Умрла је кад је имала само 23 године и са њеном смрћу нестала је и последња нада народа Хаваја да ће се одупрети америчким империјалистичким тежњама…

1639040926_princeza-naslovna.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Њеном оцу Шкоту, последња наследница трона Хаваја била је познато као Викторија, али за њен народ она је била Каилани што у преводу значи “највиша тачка неба“.

Прочитајте још: НАЈСТАРИЈЕ НОВОГОДИШЊЕ ЛАМПИЦЕ: Купљене 1969. године и раде као првог дана! (ФОТО/ВИДЕО)

Рођена у време када су њену домовину трансформисали бунтовни амерички “господари шећера” , кратак живот принцезе Каилани (у оригиналу Ка’иулани) осликавао је врхунац њеног пацифичког краљевства пре коначног пада 1893. године.

Током деценија које су уследиле након њене смрти у 23. години, принцеза Каилани је остала упамц́ена по несебичном залагала за свој народ и борби у име Хаваја која је била унапред изгубљена. Ово је прича о принцези Викторији Каилани, жени која је требало да постане краљица Хаваја...

Принцеза рођена на врхунцу моћи свог краљевства

У време када је хавајска принцеза Каилани рођена 1875. године, Хаваји су били на врхунцу своје моћи. У бриљантној серији битака, њен предак Камехамеха И повео је хиљаде војника у победу над великим бројем ситних краљевстава и формирало Уједињено краљевство Хаваја.

Током деценија доживеле су друштвену, политичку и економску револуцију, где је хришц́анство постало доминантна религија острва. Десетине страних дипломата из нација широм пристизале су на острва, а огромне плантаже шец́ера постале су економски мотор земље.

Дакле, када је принцезин отац, Арчибалд Скот Клегхорн, стигао у Хонолулу 1851. године, престоница је личила на било који град у његовој родној Шкотској, са керозинским уличним светиљкама у богатијим четвртима, добро обученом хавајском господом и дамама који су долазиле на дружења и у на мису.

Клегхорн је брзо изградио мало трговачко царство и потпуно се интегрисао у хавајско друштво, узевши држављанство 1870. и оженивши се принцезом Ликелике исте године. Четири године касније, подржао је претензије на престо жениног брата Калакауе који није имао деце, тако да је у време рођења Каилани вец́ била наследница династије Калакауа.

Фото: Wикипедиа

Каиулани је добила образовање у западном стилу за које су њени родитељи веровали да одговара принцези, што је углавном укључивало читање, писање, свирање музике и лекције из бонтона. Слободно време је проводила играјуц́и се са пријатељима, јашуц́и свог омиљеног понија, учец́и да слика, сурфујуц́и и уживајуц́и у друштву своје америчке гувернанте Гертруде Гардиније.

Али иза гламура који је приказиван јавности, постојала је читав један скривени рат који је њена породица водила да задржи контролу над краљевством.

Уставна криза на Хавајима

Дана 21. јула 1886. Каилани је притиснуа прекидач који је осветлио терен палате. Било је то прво електрично осветљење у земљи. Њен ујак је парадирао са својом краљевском гардом и хиљаде гостију су се дивиле иновацији, али је технолошки напредак брзо пао у сенку када се Каиланина мајка, принцеза Ликелике, озбиљно разболела.

Током дуге болести, Ликелике је наводно предвидела да ц́е њена ц́ерка напустити Хаваје на дуже време, да се никада нец́е удати и никада нец́е постати краљица. Када је умрла 2. фебруара 1887. краљевство је ушло у период националне жалости, а Каилани је постала друга у реду за трон, одмах иза своје тетке Лилиокалани, најмлађе сестре Ликелике и краља Калакауа.

Због тога је одлучено да принцеза заврши школовање у Британији, земљи која је њеној породици изгледала као модел доброг краљевског управљања. За све то време, посао њеног оца запао је у кризу, а у проблему је био и њен ујак - краљ који је постављао једног западног опортунисту за другим на важне политичке позиције у држави. Као одговор, група Хавајаца и америчких шец́ерних барона мобилисала је притив њега паравојну формацију која је постала позната као “Пушке Хонолулуа”.

Они су приморали Калакауа да се новим уставом одрекне вец́ине својих овлашц́ења. Устав је донет иако су му се староседеоци Хаваја жестоко противили јер је њиме предата контрола над краљевством законодавној власти у којој су доминирали Европљани.

Краљ је провео преостале године на престолу као марионета и умро је од болести током путовања у Сан Франциско 1890. године.

Вест о смрти ујака Каилани је примила у интернату у Енглеској.

Пропаст хавајске монархије

Смрт њеног брата била је шок за новокрунисану Лилиокалани, која се нашла на трону са мало моц́и, лицем у лице са богатим “господарима шећера” који су доминирали економијом острва.

Међутим, показала се и те како достојом позиције на коју је дошла. Њена прва одлука била је да именује Каилани за своју наследницу. Затим је започела низ напора да поништи ограничења постављена уставом њеног брата, наљутивши тако Хавајце америчког и европског порекла којима је овакав систем одговарао.

На захтеве староседелаца, Лилиокалани је 1893. године израдила нови устав који би вратио моц́ круни. Као одговор, амерички и европски власници предузец́а у Хонолулуу формирали су паравојску сачињену од нестароседелаца. Ова група је добила подршку америчких морнара и маринаца са УСС Бостона, који је био усидрен у Перл Харбору.

Против ове огромне демонстрације силе, краљичине трупе биле су немоц́не...

Лилиокалани је збачена са трона. Попевши се на балкон изнад улаза у краљевску палату, адвокат Хенри Е. Купер прочитао је проглас којим се проглашава крај хавајске монархије и њена замена републиком, “док се не заврше преговори и договоре услови уније са Сједињеним Америчким Државама”.

Последњи покушај повратка

За све ово време Каилани је била у Енглеској. Чувши за дешавања у домовини, њен старатељ, Теофил Дејвис, саветовао ју је да посети Сједињене Државе како би апеловала на обнову монархије и Каилани га је послушала.

Искористила је прилику да обави неформалну посету председнику САД Гроверу Кливленду, који је пуч назвао неоправданим “чином рата”, али није хтео (или није могао) да се супротстави огромном утицају који су власници плантажа шећера имали у политичким круговима Вашингтона.

Због гласина о рату са Шпанијом у новембру 1897. Каилани се вратила куц́и први пут после осам година. Она и њен отац, заједно са остатком елите Хонолулуа, пружили су топао дочек америчким трупама када је рат против Шпаније коначно избио у априлу 1898. За то време у Вашингтону, Кливлендов наследник, Вилијам Мекинли, убедио је Конгрес да одобри анексију Републике Хаваји на основу тога што су острва од виталног значаја за контролу над Пацификом, пише портал Аллтхатсинтерестинг.

Без краљевства којим би могла да влада, Каилани је лутала од државе до државе тражећи помоћ за своју земљу, а погоршана финансијска ситуација њене породице претила је да је остави потпуно без новца.

Након што је јахала по олују без капута, разболела се. Одведена је у свој дом из детињства да се тамо опорави, али њено стање се погоршало и принцеза Каилани је умрла 6. марта 1899. Имала је само 23 године. Народ је причао да је умрла од туге за изгубљеном домовином.

Прочитајте још: НЕЗАПАМЋЕН ЗЛОЧИН: Човек УБИО жену, троје деце, а затим и себе због лажног ковид пасоша

Принцезина смрт била је разоран ударац за њеног оца, тетку и све Хавајце који су се противили анексији. Каиланина тетка, свргнута краљица Лилиокалани на крају ју је наџивела за скоро 20 година. Након ове трагедије, хавајска краљевска породица полако је нестала из политике - као и сец́ање на последњу принцезу монархије.

Године 1993. председник САД Бил Клинтон извинио се због улоге коју је та држава играла у пучу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas