Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Три особине по којима ћете препознати НАРЦИСЕ: За њих су други људи средство за ИСПУЊАВАЊЕ СОПСТВЕНИХ ПОТРЕБА

Удаљите се на време од таквих особа

1675262889_shutterstock_1935844750.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нарцисоидна особа је срећна само када су све очи упрте у њу. Не може да преживи без пажње. Ако нарцис није изложен сталним похвалама и комплиментима за које сматра да заслужује, вероватно ће вас врло брзо избацити из свог живота. За њега сте, нажалост, само средство за испуњавање сопствених потреба, јер он није способан за саосећање и дубљу повезаност.

Нарцис је онај који воли да узимати, али не може да даје. Будући да је опседнут собом, учиниће све да се нахрани вашом енергијом. Ако препознате његове трикове, можете се на време одмакнути и нећете постати жртва његових потреба.

Прочитајте неке конкретне примере понашања нарциса и научите како да препознате трикове како бисте избегли манипулацију која вам црпи енергију.

3 типичне особине нарциса:

1. Пребацивање кривице и окривљавање

Манипулација због које се стално осећате као да сте урадили нешто лоше једна је од најгорих особина нарциса. Пребацивање одговорности и пројектовање својих слабости на друге пракса је нарциса. Иде отприлике овако:

Ваш партнер се емоционално затвара. Показује очигледне знакове невере, крије информације. Чврсто сумњате да вас вара. Када сакупите храброст и суочите га са својим запажањима и осећањима, он ће све порицати и оптужити вас да сте сумњичави, љубоморни и параноични. Укратко, ви сте проблем. Оптужиће вас да га погрешно процењујете, да му никада нисте веровали, да сте опседнути контролом, да нисте срећни с њим упркос његовим сталним напорима.

Почећете да суди о томе како сте уопште могли да сумњате у њега. У стварности, међутим, грешка никако не може да буде само ваша. Будући да сте смирено питали шта се догађа и добили назад лавину оптужби, осећаћете се све горе и горе, а фокус ће се померити са стварног проблема – преваре – на чињеницу да му чините неправду. Да ли вас је преварио или није заправо није нити важно; он ће преузети узде разговора и довешће на свој терен где може доминирати. Фокус ће бити на вама као зликовцу који га оптужује за нешто лоше, а не на вашој забринутости коју је он изазвао својим поступцима. На крају, ви ћете бити ти који ће се извињавати, а он ће глумити жртву.

2. Монополизација разговора

Јесте ли се икада осећали као да сте само реквизит док неко поред вас наступа? Да ваше мишљење не вреди ништа и да сте одсечени из разговора? Имате ли осећај да разговарате са зидом? Нарцисима двосмерна комуникација ствара потешкоће јер мора да ћути, смирено слуша туђа мишљења и прави компромисе. У комуникацији с нарцисом често ћете се осећати глупо и несхваћено јер нећете имати прилику да изразите себе и своје мисли. А он ће се пунити и пунити… Будући да није у стању да одржи равнотежу између слушања и говора, учиниће све да има прву и последњу реч. То укључује претеривање и лагање, емоционалне испаде, ускакање у разговор. Пре него што уопште приметите шта се догађа, разговор ће почети да тече о њему, а ви ћете бити ухваћени како слушате дуге монологе. Нарцису је само потребан сведок да потврди његову величину, а не равноправни саговорник, преноси Сенса.хр.

Пример:

Жалите се пријатељу на оно што вам се догодило и очекујете утеху или барем неки степен разумевања. И пре него што завршите причу, нарцис каже: „Ох, то се и мени догодило!“ И онда слушате његову драму којој се не назире крај, а нигде у процесу немате прилику да завршите своју причу и добијете емоционални одговор, који вам је потребан.

3. Изигравање жртве

Ово је један од најмоћнијих алата нарциса. Када осети да се пажња скреће на другу страну, користиће све тактике да опет буде у центру пажње. Можете очекивати ​​понижавање и умањивање вредности онога што кажете или осећате, критиковање, пребацивање. Уместо саосећања с вашом ситуацијом, друга ће особа покушати да утиче на вас – ако не постоји други начин, кренуће да плаче или да се дере.

Нарцис се храни туђом рањивошћу. И свако се од нас у неком тренутку може понашати нарцисоидно. Важно је да то приметимо код себе и променимо. Стога, обратите пажњу и на себе и на друге. Такође, запамтите да увек можете напустити нездраву везу.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas