· · Коментари: 0

Зашто имамо осећај да јануар траје ПРЕДУГО: Научници дали објашњење овог феномена

Понекад имамо осећај да јануар траје као вечност. Због чега је то тако?

1674652828_shutterstock_2064276644.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Већ годинама уназад збијају се шале о томе како јануар заправо траје шездесет дана само нам то још нико није саопштио. Реч је о субјективном осећају да први месец у години траје много дуже него сви остали. Комбинације тмурног зимског времена, чињенице да су празници иза нас и кривице због неуспелих новогодишњих одлука утичу на осећај бесконачности овог месеца. 

Оно што готово све занима јесте зашто уопше имамо осећај да јануар траје предуго. Испоставило се да постоји објашњење за то. Како научници наводе, осећај је последица унутрашњег допаминског сата. Допамин је хормон који мозак ослобађа онда када је стимулиран ужитком, задовољством, достигнућима.

Њузстејтам је објавио део студије у којој се закључује да се допамин често ослобађа током новембра и децембра због свих догађаја везаних за празнике. Наиме, током празничних месеци сви смо увек заузети, чак и превише. Имамо много обавеза, а мало времена за одмор, што резултира већим нивоом допамина у поређењу с остаком године.

Јануар то зауставља јер сте се вратили на старо. Будући да се у током тог месеца не догађа много ствари, осим повратка на посао, ум се досађује, што успорава унутрашњи сат тела. Због тога нам се чини да нам дан траје као година.

На све то, велики утицај имају и финансије. Мало ко успе да се исконтролише у трошењу новца током празничних дана, па трошимо и више него што смо планирали. Када прође еуфорија и погледамо у новчаник, суочавамо се с тиме да нам је остало тек неколико новчаница до плате која никако да дође.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.