Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зелена комета на небу први пут од каменог доба: У ноћи између 1. и 2. фебруара најближа Земљи

Недавно откривена зелена комета прва два дана фебруара ће бити најближа Земљи и пролетеће ноћним небом први пут после 50.000 година

1675254780_shutterstock_2253223519.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Последњи пут је била видљива на ноћном небу током каменог доба.

Комета коју су астрономи открили 2. марта 2022. помоћу камере широког поља Зwицкy Трансиент Фацилитy у опсерваторији Паломар у округу Сан Дијего у Калифорнији, према Насином тумачењу приближила се Сунцу 12. јануара.

Названа „Ц/2022 Е3 (ЗТФ)“ , има орбиту око Сунца која пролази кроз спољне крајеве Сунчевог система, због чега преваљује тако дуг пут и због чега јој је потребно толико времена да поново прође поред Земље, наводе из Тхе Планетарy Социетy-у.

Ледени небески објекат биће најближи Земљи између 1. и 2. фебруара, на удаљености од око 42 до 44 милиона километара, наводи ЕартхСкy-у.

Чак и током овог проласка, комета ће и даље бити на удаљености 100 пута већој од раздаљине Месеца од Земље, израчунали су у ЕартхСкy-у.

Како се комета приближава Земљи, посматрачи ће моћи да је виде као бледозелену мрљу у близини сјајне звезде Поларис, познате Северњаче. Комете рефлектују различите боје светлости због њиховог тренутног положаја у орбити и хемијског састава.

Када Месец после поноћи зађе за становнике северне хемисфере, оптимално је време за посматрање комете. Свемирски објекат ће бити теже уочљив за оне на јужној хемисфери.

У зависности од јачине осветљености, „Ц/2022 Е3 (ЗТФ)“ може бити видљива и голим оком на тамном небу, али двоглед или телескоп ће олакшати уочавање комете.

Комета се може разликовати од звезда по својим пругастим реповима прашине и наелектрисаних честица, као и по сјајној зеленој коми која је окружује.

Кома је омотач који се формира око комете док пролази близу Сунца, што доводи до сублимирања њеног леда или претварања директно у гас. Ово проузрокује да комета изгледа нејасно када се посматра кроз телескопе.

Након што прође поред Земље, комета ће се приближити Марсу 10. фебруара, наводи ЕартхСкy.

Ако облаци или лоше време стане на пут посматрању неба, пројекат Виртуелни телескоп ће поделити директан пренос комете на небу изнад Рима.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas