Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 намирнице биљног порекла са више гвожђа него порциjа меса

Гвожђе је важна компонента здраве исхране. Неопходно је за пренос кисеоника кроз тело и производњу хемоглобина у крви, а налази се у месу, као и у воц́у и поврц́у.

1756382097_shutterstock_2374128419-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Гвожђе које није животињског порекла познато је као нехемско гвожђе. Ова врста гвожђа се не производи у протеинима крви (као гвожђе из меса) и људском телу може бити теже за апсорпцију. Ипак, постоји неколико трикова који ц́е помоц́и вашем телу да апсорбује што више нехемског гвожђа, укључујуц́и уживање у гвожђу на биљној бази са храном богатом витамином Ц, попут цитруса. Замислите то као нови изазов да своју храну учините још укуснијом и хранљивијом.

Кувани спанац́

Садржај гвожђа: 6,4 мг у порцији од једне шоље 

Беби спанац́ је одличан састојак за фрижидер, јер можете убацити шаку у скоро сваку храну - супе, смутије, тестенине, пржена јела - ограничење не постоји.

- Многи моји клијенти су изненађени када сазнају да једна шоља куваног спанац́а садржи 6,4 мг гвожђа. Пошто се биљни извори гвожђа теже апсорбују у организму, саветујем својим клијентима да додају порцију цитруса биљном извору јер то може драматично побољшати апсорпцију гвожђа. Додавање мало лимуновог сока током кувања спанац́а или пијење сока од поморанџе уз оброк су одличне опције - каже Дани Домингез, регистровани дијететичар за Реал Симпле. 

Бели пасуљ

Садржај гвожђа: 3,3 мг у порцији од ½ шоље

Бели пасуљ је свестран састојак који се може уживати у широком спектру кухиња и стилова кувања, па чак и додати или заменити у многим рецептима. Врсте белог пасуља укључују канелини пасуљ, морски пасуљ и велики северни пасуљ, а могу се нац́и сушени или конзервирани.

Црвени пасуљ 

Садржај гвожђа: 2,0 мг у порцији од ½ шоље

Јела са густим садржајем пасуља могу бити пуна укуса и гвожђа. Пасуљ је такође одличан извор биљних протеина и влакана, и добар извор антиоксиданата, укључујуц́и антоцијанине, који су одговорни за његову кестењасту боју.

Сочиво

Садржај гвожђа: 1,6 мг у порцији од ¼ шоље

За повец́ање апсорпције гвожђа, упарите ово сочиво са храном богатом витамином Ц, као што су агруми или паприке.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas