Урме се сматрају једним од најстаријих воћа које су људи конзумирали кроз историју

Урме су плод урмине палме, која се узгаја у многим тропским регионима света.
Краси их изузетна хранљива вредност, богате су влакнима, витаминима и минералима, што их чини идеалним додатком исхрани, а због специфичног укуса су и чест додатак бројних рецепата.
Предности урми
Веома хранљиве
Урме имају одличан нутритивни профил. Пошто су сушене, њихов садржај калорија је вец́и од вец́ине свежег воц́а. Калорични садржај урми је сличан оном у другом сушеном воц́у, као што су грожђе и смокве. Вец́ина калорија у урмама потиче од угљених хидрата. Остатак је од врло мале количине протеина. Упркос калоријама, урме садрже и витамине и минерале поред значајне количине влакана, пише Хеалтхлине.
Висок садржај влакана
Добијање довољно влакана је важно за ваше опште здравље. Влакна у урмама могу бити корисна и за контролу шец́ера у крви. Влакна успоравају варење и могу помоц́и у спречавању превисоког пораста нивоа шец́ера у крви након јела. Из тог разлога, урме имају низак гликемијски индекс (ГИ), који мери колико брзо вам расте шец́ер у крви након конзумирања одређене хране
Висок ниво антиоксидатана
Урме обезбеђују различите антиоксиданте који имају бројне здравствене предности, укључујуц́и смањени ризик од неколико болести. Антиоксиданси штите ваше ц́елије од слободних радикала, који су нестабилни молекули који могу изазвати штетне реакције у вашем телу и довести до болести. У поређењу са сличним врстама воц́а, као што су смокве и суве шљиве, урме имају највец́и садржај антиоксиданса
Природни заслађивач
Урме су извор фруктозе, која је природна врста шец́ера који се налази у воц́у. То их чини одличном здравом заменом за бели шец́ер у рецептима због хранљивих материја, влакана и антиоксиданата које пружају.
Важно је напоменути да иако су урме богате влакнима и хранљивим материјама, оне су и даље прилично високе у калоријама и најбоље их је конзумирати у умереним количина