· · Коментари: 0

Намирница одлична за јетру: Многи је обожавају, а нутриционисткиња објашњава да може позитивно утицати на елиминисање вишка масти у овом органу

У Србији је ова намирница веома популарна

1678807002_shutterstock_313763990.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Млади сир је намирница која може веома благотворно утицати на јетру, наричито на ослобађање вишка масти у њеним ћелијама.

Многе нездраве навике, попут алкохола, могу довести до таложења масти у јетри. По речима нутриционитскиње Нурије Дијанове, свежи сир може помоћи у спречавању проблема масне јетре. У овој намирници налази се аминокиселина метионин, која је заслужна за ослобађање вишка масти:

"Домаћи, првенствено млади сир, има једну од најбољих комбинација нутријената, укључујући метионин. Ова аминокиселина веома добро делује на јетру, помаже код практично свих обољења овог органа. Сматрам да управо метионин помаже да се смањи количина масти у јетри. Научно речено, можемо рећи да свежи сир побољшава метаболизам ћелија јетре", објаснила је нутриционисткиња Нурија Дијанова.

Што се тиче препоручене дозе, довољно је појести 50 грама младог сира дневно:

"Минимална количина свежег сира коју особа просечне тежине треба да укључи у јеловник јесте 50 грама дневно. За мушкарце је ова бројка нешто већа, самим тим јер су 'габаритнији'. Сматрам да сир може да се користи уз сваки оброк, али постоји разлика у порцијама. За доручак је довољно 50 грама, ако га уносите за ручак онда је 100 грама довољно, а исту количину можете да поједете за вечеру", закључила је она.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ