Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА И ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА

Предности ПОВРЋА које ће променити начин на који РАЗМИШЉАТЕ О ХРАНИ

Поврће је изузетно важно због витамина и разних есенцијалних хранљивих материја које садржи

1679349404_272706_shutterstock-2130481820_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поврће је одличан извор свих врста витамина, минерала и биоактивних једињења која су одговорна за њихову боју. Црвена и наранџаста боја садрже каротеноиде, хлорофил је одговоран за зелену боју листова, а, на пример, флавоноиди су заслужни за љубичасту. Сазнајте како вам одређене врсте поврћа могу помоћи да побољшате своје здравље у данашњем чланку.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Поврће није само богато микронутријентима, већ је и добар извор влакана. Садрже велику количину воде и имају ниску енергетску вредност. Они су веома заситни, што помаже да се дневни унос енергије држи под контролом, а у исто време могу повећати унос течности. Препоручени унос поврћа дневно је 400 г, што се отприлике може представити као 1 велики парадајз, 1 шаргарепа и ⅓ краставац. То је количина коју можете лако додати својој исхрани, а такође добити око 350 милилитара воде из ње.

Парадајз

Добар су извор витамина Ц, фолне киселине, калијума и магнезијума. Калијум, на пример, утиче на активност мишића и регулише крвни притисак, док је магнезијум неопходан за правилно функционисање нервног система.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Биоактивно једињење карактеристично за парадајз је ликопен. То је главни каротеноид који има антиоксидативно дејство (бори се против слободних радикала који доприносе развоју рака и других болести).

Паприка

Било да одаберете црвену, жуту, наранџасту, зелену или белу паприку, свака паприка ће имати другачији укус и садржаће различите количине витамина и минерала.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Можда ћете бити изненађени када сазнате да су паприке бољи извор витамина Ц од цитруса. Црвена паприка садржи три до четири пута више витамина Ц од лимуна. Тако 100 г црвене паприке садржи 140 мг витамина Ц (140% препорученог дневног уноса витамина Ц), док лимун садржи 50 мг (50% препорученог дневног уноса витамина Ц). Дакле, следећи пут када желите да подржите свој имуни систем, побољшате производњу колагена или подржите апсорпцију гвожђа, изаберите једну од сорти паприке.

Спанаћ

Гвожђе обезбеђује транспорт кисеоника у телу и игра важну улогу у нашем имунитету. Информације о његовом високом садржају у спанаћу настале су 1870-их, али, нажалост, грешком - померањем зареза. Заправо, спанаћ садржи релативно малу количину гвожђа у поређењу са другим поврћем, као и велику количину оксалата, који смањују његову апсорпцију. Приближно само 5% гвожђа садржаног у њему се апсорбује.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Ово лиснато поврће је добар извор фолне киселине, која игра веома важну улогу у развоју нервног система и процесу деобе ћелија. Довољан унос фолне киселине треба посветити посебну пажњу женама које планирају трудноћу. Спанаћ је богат витамином Ц, калијумом, калцијумом и каротеноидима.

Шаргарепа

Пошто има већи садржај шећера од већине другог поврћа, често се користи за прављење колача од шаргарепе. Због високог садржаја каротеноида, посебно бета-каротена, шаргарепа позитивно утиче на квалитет вида. Витамин А се производи од бета-каротена, који подржава здравље очију и помаже при прилагођавању вида да види у мраку. Утиче на функције имуног система, раст ћелија, развој итд.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas