Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мучи вас кашаљ и запушен нос? СПЕЦИЈАЛИСТА ОРЛ објашњава како да се решите проблема

У току је сезона респираторних инфекција, а актуелна пандемија Ковид 19 захтева посебну пажњу у лечењу ових пацијената

1647012591_pjimage--68-.jpg
Фото: Доц. др Сања Крејовић
Oglas

Ординације лекара опште праксе, а нарочито специјалиста оториноларингологије и пулмологије су места где се ови пацијенти могу лечити, али и едуковати о томе како спречити ширење инфекције. Разговарали смо са специјалистом оториноларингологије и фонијатрије, Доц. др Сањом Крејовић, из Клинике за ОРЛ из Београда о томе шта све можемо да урадимо.

Симптоми инфекција дисајних путева могу бити различити: секреција из носа, сливање секрета, запушеност носа, губитак чула мириса и укуса, кијање, бол у грлу, промуклост, кашаљ, малаксалост, повишена телесна температура. Проблеми са цурењем из носа могу да трају и више недеља што не треба да се забрињава, али је превенција ту кључ успеха.

Запушеност носа и промена чула мириса могу настати не само као последица Цовид 19 инфекције, већ и код пацијената који имају прехладу или грип, као и код алергијских манифестација. Зато је битно испитати који је узрок запушености носа и спровести адекватну терапију.

Шта је најчешће узрок инфекције дисајних путева и како се решава?

Респираторне инфекције горњих дисајних путева су најчешће вирусног порекла, али се могу додатно искомпликовати бактеријском суперинфекцијом. Како би се избегла злоупотреба антибиотика у лечењу ових инфекција, потребно је урадити брис носа и ждрела, да би се утврдио узрок инфекције. Вирусне инфекције не треба лечити антибиотицима него симптоматски: природним препаратима, побољшањем имунитета и мировањем. 

Бактеријске инфекције се лече антибиотицима, прописаним на основу антибиограма, али уз обавезну примену секретолитика и избацивање секрета из носа. Појачано стварање секрета у горњим дисајним путевима може довести до запаљења синуса, ува и грла и проблема са дисањем и гутањем. Постназално сливање секрета доводи до кашља и компликација у доњим дисајним путевима.

Фото: Промо

Кашаљ је користан кад треба избацити секрет и спречити сливање секрета у доње дисајне путеве. Саветује се испирање носа физиолошким раствором и избацивање секрета из носа уз употребу муколитика.

Превенција је увек најбоља терапија. Тоалета носа изотоним раствором помаже да се спречи проблем, а хипертонични раствор помаже у терапији код запушености носа.

Лично препоручујем примену ПропоМуцил® Пхyсио раствора (изотоничног и хипертоничног) јер пружа вишеструку заштиту тако што помаже при елиминацији бактерија и вируса, чисти нос, регенерише и влажи слузницу, смањује оток слузнице, олакшава дисање и редукује постназалну секрецију. 
Европско ринолошко удружење у терапији продуктивног кашља издваја Н-ацетилцистеин као природни муколитик, који разлаже секрет, смањује његову вискозност и олакшава искашљавање. Познато је да мед има вишеструку улогу у терапији: штити и облаже слузницу уста и грла, умирује кашаљ и делује као природни антибиотик.- напомиње Доц. др Крејовић.

Због тога саветујем употребу природног секретолитика, као што је ПропоМуцил® у кесицама, и код деце и код одраслих. ПропоМуцил® садржи прополис богат полифенолима, који се сврставају у значајне актере у борби против запаљења и Н-ацетилцистеин (НАЦ) који делује тако што разлаже секрет, олакшава његово избацивање и помаже у елиминацији бактерија и вируса, делује антиоксидативно, активира имунитет.

Његова употреба помаже у лечењу запушености носа, али и спречава могуће компликације које могу настати због накупљања секрета у дисајним путевима. – истиче на крају разговора Доц. др Крејовић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas