Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрез

Због ОВИХ ПЕТ СТВАРИ исход на купалиштима може да буде ТРАГИЧАН

Троје деце утопило се од почетка сезоне купања. Води, колико год деловало безбедно, треба приступити са великом дозом опреза.

1624627268_99b70acfc7c3b7e19507368d013b2f31b321cad1.jpg
Oglas

Купалишта широм Србије су отворена, а да забавна активност може да се претвори у трагедију показало је неколико претходних дана. Тужна је чињеница да се у Србији од почетка ове сезоне утопило троје деце.

Шта бисмо могли да урадимо како бисмо спречили повреде и утапања на купалиштима?

Постоје ствари које никада не треба да радимо када планирамо да уђемо у воду, у близини смо воде или у самој води.

Прочитајте још: Након избегнуте ТРАГЕДИЈЕ на Ади, психолог каже: Нормално је да тинејџери пробају алкохол, али родитељи нек ураде ОВО

Вода може да нам донесе много забавних активности, али је важно да знамо шта је то безбедно, а шта није. И када мислимо да смо добри пливачи требало би да води приступамо са дозом опреза.

Гурање људи у воду

Многима на први поглед смешна активност то никако не сме да буде. Није никако забавно гурати или вући некога у базен или језеро. Та особа лако може да удари главом у ивицу базена или плочице, а да то доведе до повреде или фаталног исхода. Такође, може да се догоди усидање воде, што може да има врло опасне последице. Исто тако децу никада не треба бацати у базен из игре, колико год то изгледало забавно, јер може имати озбиљне последице.

Правила понашања на базенима
Забрањено је трчање на базену, као и у свлачионицама и ходницима.Није дозвољено ношење накита (ланчићи, наруквице, бројанице и сл.)Забрањено шетање по ивици базена, као и шутирање воде са ивице базена.Обавезан пролазак кроз дезо-баријеру приликом уласка на базен.Забрањено је пливање са фластерима и бандажима, пликовима, посекотинама, осипом на кожи, респираторним проблемима, кашаљ, прехлада и сл.Забрањено је непримерено понашање испред базена.

Опијање

На алкохол треба апсолутно заборавити када су улазак у воду и пливање у питању. Мислимо да ће нам дати леп осећај, али реалност је супротна. Алкохол може да ослаби наша чула, да ослаби процену и успори време реакције.

Остављање деце без надзора

Потребно је тако мало да се догоде непредвиђене околности. Никада не препуштајте дететов живот другом детету, душецима и осталим средствима за игре у базену. Ако је ваше дете уморно, не дозволите му да уђе у воду. Такође, не треба да дозволите деци да се играју у води или близу ње без присуства одрасле особе и пажње. Чак и деца која имају вештине пливања могу да заврше у опасним ситуацијама.

Прочитајте још: Застрашујуће: Број производа БРЗЕ ХРАНЕ намењене искључиво деци повећан 7 пута у последњој деценији!

Пливате сами

Није сигурно пливати сам, чак и ако сте добар пливач. Безбедност увек морате да ставоите на прво место, иако делује тако лепо разбистрити мисли у води. Поведите некога са собом или близу себе, да у случају проблема имате некога да вам помогне.

Занемаривање симптома топлотног удара

Ако дан проводите поред воде, велика је вероватноћа да је напољу прилично топло. Топлотни удар, који се дешава када ваше тело не може да се охлади довољно, чест је проблем, посебно на плажи. Никада не би требало да игноришете симптоме мучнине, умора, слабости или грчева у мишићима. Потрудите се да пијете пуно течности јер на првом месту је здравље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas