· · Коментари: 0

Ако стално наручујете и купујете готову храну, вероватно вам фали важан минерал: Ово су знакови које најчешће шаље тело кад је у дефициту са њим

Уколико стално наручујете или купујете готову храну, нутриционисткиња упозорава вам вероватно недостаје важан минерал

1679578402_334912270_573033724779719_2677907670919155592_n.jpg
Фото: Shutterstock

Уколико вам неки витамин или минерал недостају у организму, он ће вам послати поруку.

Ако једете много хране из кесице или кутије, вероватно имате премало калијума у организму, тврди нутриционисткиња Лорен Блејк из Центра “Wеxнер Медицал” у Охају.

А калијум обезбеђује правилну контракцију мишића у телу, регулише телесне течности и равнотежу минерала у организму.

Уз то, ублажава ефекте претераног конзумирања соли, што је проблем с којим се сусреће много људи у свету. Поврх свега, штити крвне судове од оштећења и задебљања те снижава високи крвни притисак.

Уколико сте стално уморни, а спавате колико би требало, мањак калијума могао би бити узрок.

Ово су најчешћи знакови да вам у телу недостаје калијум:

1. Умор

Телу је потребан калијум да би нормално функционирало. Ако сте стално уморни, а спавате колико би требало, мањак калијума могао би бити узрок, тврди Лорен Блејк. Умор може бити и последица стреса, лоше исхране и недостатка сна, што су такође проблеми који се повезују с мањком калијума у организму.

2. Грчеви у мишићима

Калијум је нужан за правилан рад мишића у целом телу.

Када су нивои тог минерала у телу ниски, појединац осећа болове и грчеве током дана или док вежба.

3. Осећај слабости и вртоглавица

Количина калијума може варирати током дана, а велики пад тог минерала у телу може довести до успоравања откуцаја срца, па ће вам се учинити као да ћете се онесвестити.

То није уобичајено, али ако вам се догоди, обвезно посетите лекара, упозорава америчка нутриционисткиња. Немојте занемаривати ни ако осећате трнце у рукама и ногама.

4. Висок крвни притисак

Без одговарајућих количина калијума у телу крвни се судови могу сузити, што доводи до високог крвног притиска. Припазите и на срчане палпитације – најважнији мишић у телу не може добро радити када у телу постоји неравнотежа натријума и калијума.

5. Стална надутост

Тело има проблема са регулацијом соли када у организму недостаје калијума. Све то може довести до надутости. Ако сте често надути, то би могао бити један од разлога.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ