· · Коментари: 0

Како испрекидан сан може утицати на ОРГАНИЗАМ: Кључни узрок лошег раположења у јутарњим часовима

Испрекидан сан највећи је разлог за нерасположење од раног јутра

1676031226_shutterstock_2059077560.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Стручњаци се често баве одговором на питања када је најбоље време за спавање, како дневне обавезе и стрес утичу на квалитет сна, али и како испрекидан сан утиче на стање организма.

Резултати једног истраживања показали су да испрекидан сан има негативан ефекат на нас, нарочито након буђења. Такође, резултати су сугерисали да је некада горе спавати испрекиданим сном него спавати временски краће.

На прекид сна може утицати мноштво фактора - у првом реду здравствени, али и стрес, а најчешће се будимо у току ноћи у страху да каснимо за посао.

Испрекидан сан је кључни узрок нерасположења током јутарњих часова, сугеришу научници. У истраживању које је дало ове резултате учествовало је 62 људи који су били изложени различитим  условима. Ескперимент је трајао три ноћи, а  учесници су били изложени прислиним буђењима неколико пута у току ноћи или су касно одлазили на спавање.

Резултати су показали да прекид сна наш организам доживљава веома стресно због тога што се организам не одмара довољно и не пролази кроз све фазе сна, што аутоматски доводи до лошијег расположења.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.