Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Кардиолози саветују: Три врсте намирница би требало да избегавате - Могу бити изузетно штетне за срце и крвне судове

Ако имате проблема са срцем, ове намирнице избегавајте у широком луку

1679830214_shutterstock_1498583417.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ниједна пржена храна није здрава за срце јер има висок ниво засићених и транс масти, али прво место на листи најгорих намирница за срце убедљиво заузима помфрит.

Лекари истичу да такву храну треба да избегавамо, без обзира на то колико година имамно. Кажу да ниједна намирница не може тек тако да изазове инфаркт и нагло заустави срце, али да је пожељно да их једемо у умереним количинама. Тог правила треба да се придржава свако ко не може без намирница које следе у наставку.

У супротном, ако их једете често и прилично дуго, ове намирнице су главни кривац за кардиоваскуларне болести. Ево које намирнице су најгоре за здравље срца:

Помфрит

По мишљењу лекара, помфрит се дефинитивно истиче као најгори.

"Као да сте узели комад чистих угљених хидрата, а затим га пропржили и добро посолили", објашњава др кардиолог Џеф Етертон, истичући да је "проблем што нам тела жуде за натријумом и лошим масноћама".

Како каже, покушајте да помфрит замените здравим грицкалицама на биљној бази.

Прерађени месни производи, нарочито кобасице

Лекари напомињу да храна која укључује сланину, шунку, кобасице, повећава ризик од престанка рада срца. Ипак, кардиолог истиче да сланина није најгора намирница, већ кобасица. Она садржи више засићених масти.

"Зато се можда осећате мало боље ако за доручак уз јаја испечете пар комада сланине", каже кардиолог.

Црвено месо

Црвено месо има велику количину холестерола и засићених масти.

"Како бисте били сигурни, ограничите унос немасног црвеног меса на мање од 10 одсто исхране. Исто важи и за свињетину", упозорава доктор.

Највећа америчка студија о црвеном месу потврдила је да људи који једу велике количине црвеног меса имају велики ризик од кардиоваскуларних обољења и рака. Људи, чија исхрана садржи више белог меса попут пилетине и рибе, живе здравије и дуже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas