Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мање типични симптоми који могу указивати на ДИЈАБЕТЕС: Обратите пажњу на време

Број оболелих од дијабетеса је у сталном порасту

1680338903_shutterstock_1182539971.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дијабетес је обољење које настаје услед недовољног лучења или деловања инсулина. У питању је хормон који се ствара у панкреасу и који је одговоран за правилан метаболизам угљених-хидрата, односно шећера. Без инсулина, унети шећер у организам путем хране се не може пренети из крвотока до ћелија, што се испољава као пораст шећера у крви.

Последњих година у Србији је приметан пораст дијабетичара, а посебно забрињава податак да многи ни не знају да су болесни па се дијабетес открије тек кад наступе и друге компликације. 

Нетипични симптоми

Поред уобичајених симптома дијабетеса као што је жеђ, истраживања су показала да постоје и три неуобичајена знака болести који се јављају много пре саме дијагнозе. Према речима др Снехе Катари, дугогодишњег ендокринолога, рани симптоми дијабетеса могу се манифестовати на различите, често необичне начине.

- Будући да постоји стални пораст и смањење нивоа шећера у крви поједини пацијенти доживљавају промене расположења као рани симптом дијабетеса. Умор и пад концентрације такође су један од нуспојава те болести, иако људи те знаке најчешће не повезују с дијабетесом - рекла је она.

Њен колега, Роналд Тамплер, директор Клоиничког института за дијабетес Маунт Синаи, упозорио је да на ту опаку болест може указивати и пецкање у стопалима.

- Између 10 и 20 одсто пацијената којима је дијагностикован дијабетсе има неко оштећење периферних нерава који су последица болести. Уколико осетите чудно пецкање у стопалима или имате осећај смањене равнотеже, то такође може да указује на дијабетес - упозорио је он.

Поремећаји који се јављају код дијабетичара због повишеног нивоа шећера у крви могу утицати на крвне судове и нерве, а промене су често видљиве и на кози. У питању је "црна акантоза" - тамна, груба и задебљана кожа која се најчешће јавља на задњем делу врата. 

Према речима др Јулије Гусарове, која је специјалиста за кожна обољења, осим на врату та промена на кожи може да се јави и на другим деловима тела.

- Црна акантоза може да се јави на местима где су набори коже, као што су препоне, али и испод пазуха, па чак и на длановима. Поред видљиве промене боје коже уочена су задебљања на тим местима. Те промене не само што указују на могући дијабетес, већ најчешће нестају кад се реши основни проблем, односно кад се регулише нивио шећера у крви - додала је она.

Нетипични симптоми који могу указивати на дијабетес:

  • промене расположења
  • умор и пад концентрације
  • пецкање у стопалима 
  • промене на кожи врата, длановима, препонама или испод пазуха
  • кожа је тамнија, груба и задебљана

Симптоми дијабетеса

Постоје две врсте дијабетеса - тип 1 и 2. Код дијабетеса типа 1 панкреас не производи инсулин, док код типа 2 инсулин постоји у организму, али га ћелије не апсорбију, па је потребна додатна количина тог хормона како би се одржао нормалан ниво шећера у крви.

Ниво шећера у крви утиче на разне функције организма, али како упозоравју лекари, не морате увек да се осећате лоше због тога.

Најчешћи, типични симптоми су:

  • учестало мокрење, посебно ноћу
  • сталан осећај жеђи
  • осећај умора
  • губитак тежине
  • свраб око полних органа 
  • посектоине и ране тешко зарастају
  • замагљен вид

Уколико се дијабетес не дијагностикује на време и уколико се не лечи може доћи и до озбиљних и по живот опасних компликација. Први симптом је задах слатког мириса и то је стање кад у телу нема довљно глукозе, па организам сагорева масти што производи хемикалију по имену кетони. Најчешће се јавља код пацијената са дијабетесом типа 2 и манифестује се као повећана жеђ, сув језик, учестало мокрење, мучнина и бол у стомаку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas