· · Коментари: 0

Нова истраживања показала: Касни оброци могу утицати на ПОВЕЋАЊЕ АПЕТИТА, а хроничан недостатак пса може ОЗБИЉНО УГРОЗИТИ ЗДРАВЉЕ

Недостатак сна може утицати и на појаву гојазности

1667492311_shutterstock_1441831802.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Сан је изузетно важан за физичко и ментално здравље, али и за процес варења хране, мршављења и метаболизам - доказала је наука. У часопису "Целл Метаболисм" објављени су резултати експеримента који је спроведен на групи од 16 добровољаца приближно исте старости. Учесници експеримента су подељени у две групе по 8 учесника који су јели потпуно исту храну. Порције су такође биле приближно исте, али време када су јели оброке било је другачије. Истраживање је показало да особе које су јеле касно увече добијале су на тежини, па је утврђено да касне вечере пред спавање повећавају ризик од гојазности.

Научници су на основу анализа крви, хормона и здравственог стања учесника закључили да особе које касно вечерају следећег дана имају повећан апетит. Услед тога повећава се потреба и за слаткишима, грицкалицама, нездравим намирницама. Када касне вечере пређу у навику, онда се доза хране постепено повећава, као и телесна тежина.

Прочитајте још: Стручњаци упозоравају: Вишак масти који се таложи око стомака опаснији од оног који се накупља на бутинама и куковима - Повећава ризик од настанка многих болести

Такође, када се храна конзумира пред спавање, ми заправо нисмо активни и калорије се не троше, а доказано је и да се наредног дана смањује телесна температура што утиче и на метаболизам. Ако храна остане у цревима преко ноћи, разградња масти се успорава, а њихова акумулација се, напротив, повећава.

Колико год свесни да касна вечера није добра навика, многи људи долазе касно са посла и не могу да вечерају сати пред спавање, као што многи стручњаци препоручују. У овом случају можете применити стари трик који је практиковао Антон Павлович Чехов, руски писац и лекар. Он је саветовао гојазним пацијантима да касну вечеру замене великом шољом млека које ће заварати глад, хранљиво је, а неће појачати ризик од гојазности. Ако одлучите да практикујете овај трик, нека млеко буде природно, здраво и органског порекла.

Како је сатница узимања оброка изузетно важна за мршављење, стручњаци на основу наведеног експеримента саветују да доручкујете сат-два након буђења. Не одлажите доручак до подне, јер то такође може лоше утицати на фигуру и повећати глад касније, у ноћним сатима.

Прочитајте још: "Ниједан човек који је постојао није умро": Тврдње Николе Тесле крију велику тајну

Научници су експериментално доказали да редован недостатак сна ремети ДНК структуру имуних ћелија. Хронична депривација сна такође може допринети дијабетесу типа 2 и низу обољења. Да бисте се довољно наспавали, потребно је да одете у кревет најкасније око 23 сата. У овом тренутку наше тело производи максималну количину мелатонина, а у периоду од 1 до 3 сата ујутру долази до интензивног метаболизма и чишћења тела. Пре свега, мозак треба да се ослободи амилоидних протеина накупљених током дана. Њихов вишак услед несанице и запаљенских процеса повећава ризик од Алцхајмеровеболести. До 4 сата ујутру сан је најдубљи, тада се обнавља снага свих система у телу.

Сан је изузетно значајан и за имунитет који је током јесењих дана угрожен, па уз избалансирану исхрану, физичку активност и довољно сна, можете сачувати здравље. Ако желите да смршате, покушајте да избегнете касну вечеру, односно нека ваш последњи оброк буде око 18 часова, а стручњаци саветују да већ у 23х будете у топлом и удобном кревету. На овај начин повећавају се шансе да се ослободите нежељених килограма.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.