Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Одлазак на спавање након поноћи може повећати ризик од појаве разних болести: Ово је идеално време када би требало да ЛЕГНЕМО

Стручњаци су дали своје мишљење након исптивања

1673185401_shutterstock_496677043.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Научници су открили које је идеално време за спавање. Када одете на спавање касно то са собом "повлачи" и осећај умора, неиспаваности, осећате се тмурно и негативно. Са друге стране, ретко ко може да има неко стриктно време када иде да спава јер има и обавезе око посла, деце и слично. Повезаност између здравља и спавања је видљива и јасна. Када смо наспавани концентрација нам је боља, одлично се осећамо и лепше смо расположени.

Када би требало да идемо на спавање?

С обизиром на то да неки људи раде по сменама, одлазак на спавање свако вече у исто време, може бити баш тежак. Зато, постоји једна општа препорука коју дају стручњаци. На спавање је најбоље ићи између 22 и 23 часа. Неки верују да ако идете пре поноћи на спавање то позитивно утиче на рад кардиоваскуларног система.

Када је већи ризик да се развије болест?

Стручњаци су анализирали податке акцелерометра, који су на зглобу носила 88. 026 учесника студије УК Биобанк. Истраживање је предводио Сарама Никбакхтиан из компаније за дигиталну здравствену заштиту Хума Тјерапјутикс. Стручњаци су настојали да утврде везу, између времена спавања током једне недеље са каснијим здравственим исходима. Скуп података обухватио је 3.172 случаја кардиоваскуларних болести, током скоро шест година прац́ења.

Истраживачи су открили да се уснивање после поноц́и или пре 22 сата, може довести у везу са 25 одсто вец́им ризиком од настанка кардиоваскуларних болести, у поређењу са одласком на спавање у времену између 22 и 23 сата.

- Најризичније време било је после поноц́и, услед могућности да човек преспава јутро, не осети јутарњу светлост и на тај начин ресетује телесни сат - каже Планс, а преноси "Еклиника".

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas