Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове навике у исхрани могу ослабити ваш имунитет: Избегавајте ове грешке док траје сезона грипа и прехлада

Са јесени долази и сезона прехлада, па је битно да ојачате свој имуни систем

1665497908_pexels-pixabay-511763.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Навике у исхрани могу нам помоћи да ојачамо имунитет или, пак, да га ослабимо. Понекад несвесно правимо грешке које нас могу коштати честих прехлада.

1. Много соли

Конзумација хране која садржи доста соли није добар избор нимало. Вишак натријума у организму може изазвати слабост мишића, грчеве, оток, али и слабљење имунитета. Ресурси које би тело требало да троши на борбу против вирусних инфекција, усредсређује на уклањање вишка соли из организма, те тако долази до слабљења имуног система. Зато је потребно да ограничите унос брзе хране, сирева, зачињене хране итд.

Прочитајте још: Није испијање кафе: Лекари упозоравају на још једну штетну јутарњу навику коју треба да променимо

2. Претерана конзумација шећера

О штетности претеране конзумације шећера написано је на хиљаде чланака. Бели шећер је прост угљени хидрат који заправо нема нутритивну вредност, а уз то повећава ризик од настанка многих болести, попут дијабетеса, гојазности итд. Шећер не доприноси одржавању здравља, те његову конзумацију треба смањити на минимум или користити здравије алтернативе. Водите рачуна: Шећер се налази чак и тамо где мислите да га нема. Поред тога што су газирани и негазирани сокови препуни шећера, он се налази и у месним прерађевинама, тесту, а чак и прескакање дезерта није гарант да нисте унели већ превише шећера у организам.

3. Недовољан унос влакана

Влакана су повезана са мањим ризиком од бројних хроничних болести као што су болести срца, дијабетес типа 2, пробавна стања и гојазност. Ово се у великој мери приписује начину на који влакна подржавају ваше корисне цревне бактерије које имају значајан утицај на ваше опште здравље. Истраживања показују да већина људи, посебно у западним земљама, једе само око половину својих минималних препоручених влакана или око 15 грама дневно.

Прочитајте још: Ево шта ће се догодити уколико месец дана не уносите чоколаду у организам

Влакна се природно налазе у целој биљној храни, укључујући воће, поврће, житарице, орашасте плодове, семенке и махунарке. Више влакана има у храни од целог зрна, као што су тестенина од целог зрна пшенице и хлеб, него у белим, рафинираним верзијама ових производа. Поред тога, добијате више влакана једући цело воће и поврће него пијући сокове направљене од њих. Опште препоруке за унос влакана су 25 грама дневно за одрасле жене и 38 грама дневно за одрасле мушкарце. Код старијих од 50 година, ово се мења на 21 грам и 30 грама дневно.

4. Превише кофеина

Препоручељиво је да на дневном нивоу не конзумирате више од 2 шоље кафе дневно, али већина не поштује ово неписано правило. Кофеин има различите ефекте на тело који су потенцијално штетни по здравље. Постојале су везе кофеина са повец́аним крвним притиском и променама срчаног ритма. Кофеин такође може да угрози здравље ометајуц́и сан ако се конзумира у року од шест сати пре спавања. Мањак сна отежава ефикасно функционисање током дана.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas