Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет разлога због којих НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА КОРИСТИТЕ СЛАМЧИЦЕ: Заобилазите их у широком луку

Могу бити изузетно опасне по здравље

1676365471_shutterstock_1090465067.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Током последњих неколико година, градови и земље широм света почели су да забрањују пластичне сламке за једнократну употребу и уместо њих увели су сламке за вишекратну или одрживу употребу. Сламке од бамбуса, стакла или папира јесу боље еколошке алтернативе, али и оне могу да утичу на ваше здравље.

Иако употреба сламки може бити згодна, а у неким околностима чак и неопходна, важно је да знате да постоје и нежељени ефекти. Лоше стране употребе наизглед невиног прибора могу да се крећу од досадне гастроинтестиналне нелагодности, до теже хемијске контаминације тела.

Ево шта се све дешава са вашим организмом:

1. Прекомерно надимање

Лакоц́а у којој се топли и хладни напитци могу конзумирати уз употребу сламке је неспорна. Али када користите сламку за овакво уживање, ваша уста могу да заробе више ваздуха у поређењу са пијењем директно из шоље, без обзира од којег су материјала направљене.

Ваздух потом путује кроз дигестивни тракт, што доводи до вишка гасова и надимања. Испијање газираног напитка са сламком ц́е вероватно удвостручити количину вишка гасова и надимање. Дакле, ако не желите да вас муче надимање или подригивање, прескочите сламку.

Припазите и на ово: са пијењем из сламке конзумирамо више соде или алкохола у крац́ем временском периоду, што доводи до бржег раста нивоа шец́ера, некад чак и неочекиваног, прераног пијанства.

2. Не спречавају каријес

Ако редовно користите сламке за конзумирање слатких или кофеинских напитака, можда нец́ете морати ништа да кажете стоматологу током следец́ег прегледа – ефекти ваше навике ц́е бити очигледни.

Пијење кроз сламку газираних пиц́а и других напитака са високим садржајем шец́ера шаље концентрисан млаз шец́ера према задњем делу уста. Ова концентрисана струја може довести до вец́ег губитка глеђи и каријеса.

Међутим, ако се сламка стави иза зуба са млазом напитка усмереним ка грлу, а не према предњим или задњим зубима, смањена је вероватноц́а развоја стоматолошких компликација. Да би додатно заштитили своје зубе, стоматолози саветују да исперете уста водом, оперете зубе или, ако то нисте у могућности, жвац́ете жваке без шец́ера.

3. Промена боје зуба

Још једна потенцијална компликација употребе сламки су обојени зуби.

Пиц́а као што су кафа, црно вино и тамни чајеви сматрају се течностима које прљају зубе. Док употреба сламке потенцијално може смањити бојење зуба тако што ц́е поједноставити проток пиц́а до задњег дела уста, вероватно ц́ете и даље имати мрље на задњим зубима. Зато је важно шта радите после пиц́а.

Пијење воде или испирање уста водом, као и прање зуба су ефикасне навике за спречавање мрља на зубима.

Треба и ово да знате. Иако неки мисле да само напитци могу да обоје зубе, одређене болести и лекови такође могу да изазову ове промене, па употреба сламки можда нец́е увек ублажити бојење предњих зуба.

4. Стварају се боре

Можда један од најупечатљивијих физичких нуспојава пијења кроз сламку је развој онога што називамо „усне пушача“. Ово се односи на уздужне дубоке боре које се временом јављају око уста и усана јер на исти начин напуц́ите усне кад пушите цигарету или пијете из сламке. Повремено коришц́ење сламке не би требало да их изазове; учесталост доводи до развоја злогласних бора.

5. Гутање микропластике

Студија из 2022. објављена у Енвиронментал Интернатионал-у из Холандије била је прва којом је идентификовано присуство микропластике у телу.

Ситне пластичне честице, које настају разградњом комерцијалне пластике, улазе у наш организам употребом пластичних боца за воду, пасте за зубе упаковане у пластичне тубе, са остатацима мастила за тетовирање и, наравно - сламки.

Иако је важно напоменути да постоје алтернативне верзије сламки за једнократну употребу од папира, силикона, па чак и стакла, многи код нас користе пластичне сламке за пиц́е и пију из пластифицираних посуда за једнократну употребу. Пластика тада улази у тело не само кроз сламку, вец́ и сламка може да делује као мост између пластичних посуда и уста.

Ипак, иако употреба сламки негативно утиче на животну средину и здравље, постоје неки случајеви у којима она може бити корисна или чак неопходна. Ово важи за особе са одређеним инвалидитетом које се ослањају на употребу и доступност сламки за адекватну и одговарајуц́у хидратацију и исхрану.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas