Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Разлике између АНКСИОЗНОСТИ и ДЕПРЕСИЈЕ: Научите да препознате две најраспрострањеније менталне болести данашњице

Постоји пет основних разлика између њих

1678558262_depresija.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Научници и доктори широм света су установили да човечанство никада у историји није толико патило од менталних поремећаја као данас.

Анксиозност и депресија важе, нажалост, за "најпопуланије" болести 21. века.

Као одговор на питање зашто је то тако, психолози углавном наводе брз темпо живота и стрес који је у великим количинама присутан код свих нас. Од савременог човека се данас очекује много, да буде успешан на свим могућим пољима, а да притом остане смирен и сталожен. Јурњава за новцем, стрес на послу, изненадни трагични губици могу врло негативно утицати на психу једног младог човека, поготово ако је у питању хиперсензитивна особа.

Међутим, анксиозност и депресију свако може осетити на својој кожи, тврде стручњаци. У питању су психички поремећаји које су једноставно ушле у поре модерног друштва.

Разлика између анксиозности и депресије

1. Депресија чини да се особа константно уморно, док се анксиозна особа осећа будно, чак и ноћу.

2. Код депресије недостаје мотивација, док се анксиозна особа осећа јако лоше ако ништа не ради.

3. Депресивна особа нема воље да иде на посао или у школу, а анксиозна се осећа врло узнемирено док испуњава своје свакодневне обавезе.

4. Анксиозност јако лоше утиче на међуљудске односе, док депресивној особи уопште није стало да одржава контакт са људима.

5. Анксиозна особа ће увек раније отићи са посла, док ће се анксиозна особа у том случају плашити отказа.

Оно што је заједничко код анксиозности и депресије, јесте осећај страха, безнађе, очајање. Иако је депресија једно од најтежих стања у које човек може да западне, ни анксиозност није безопасна. Наиме, замислите када бисте читав живот били у неком паничном страху и грчу да ће се нешто лоше десити, а само Ви знате шта је то. Пакао, зар не?

Врло је битно да се и једна и друга болест третира озбиљно уз помоћ адекватне терапије и стручњака. Често људи нису свесни да имају психолошки проблем док не дођу до тачке пуцања. Стога је врло битно обратити се на време психологу или психијатру, да болест као и свака друга, не би узела маха.

Симптоми анксиозности

Осећај нервозе, немира и тензије
Осећај слабости и умора
Осећај кривице
Доживљај искривљене реалности
Избегавање одређених места и ситуација
Плитак дах
Убрзано лупање срца
Вртоглавица
Доживљај гушења

Симптоми депресије

Константна туга
Безнађе
Повећан или умањен апетит
Несаница или велика потреба за сном
Недостатак сексуалног нагона
Размишљање о смрти или планирање самоубиства

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas