· · Коментари: 0
добар слух

Савет ОРЛ специјалисте: Које је решење за добар слух?

Оштећење слуха можемо имати а да нисмо ни свесни тога а последице поред свакодневног умора, нервозе и напора приликом разговора често укључују и смањење друштвених активности што неретко води у изолацију и убрзава деменцију.

1623419525_Oticon_Ruby_Family_BBQ_GCC_1184043272.jpg
Фото: промо

Тема која се односи на оштећење слуха задњих година је све присутнија у медијима, разговарали смо са ОРЛ специјалистом докторком Маријом Комадином Вуковић из ОРЛ Центра  о овој теми као и о узроцима и решењима за добар слух. Савети које нам је докторка Марија дала могу користити особама које сумњају да слабије чују, ево пар најбитнијих.

др Марија Вуковић Komadina

Који су први симптоми оштећења слуха?

Способност слуха је интегрални део живота који већина људи узима здраво за готово. Слух је дар, али да ли га као таквог довољно ценимо?

Губитак слуха драстично умањује способност разумевања говора. Особа може „чути“ оно што јој говорите али не може вас и разумети или пак неретко може помешати неке звуке са другима. Тако се особи са слушним оштећењем чини да људи мумлају, лакше разумеју глас мушкарца у поређењу са женским или гласом детета. Имају потешкоће да чују звоно на вратима, звоњаву телефона, појачавају тон на ТВ-у, а у већем друштву имају потешкоће у конверзацији и често климају главом те се претварају да разумеју. Наравно, то води ограничавању друштвених активности.

Шта може бити узрок за слабији слух?

Губитак слуха се може постепено прикрасти, у почетку без спознаје о томе. Неретко може настати изненада, из „пуног здравља“ или у склопу других акутних или хроничних болести или стања. Узроци оштећења слуха се не могу увек прецизно утврдити, те у многим случајевима нема претходне историје оштећења слуха у породици. Могу се појавити пре или после рођења, као и током живота.

Фото: промо

Могући разлози могу бити: инфекције средњег ува или ушног канала, различита обољења или аномалије ува, ушна маст, трауме, ототоксични лекови, ендокрини и неуролошки поремећаји и друго.

Да ли зујање у ушима указује на оштећење слуха?

Зујање (Тиннитус) је абнормалан шум у уву, ушима или глави. Јавља се у готово 15% популације, а код старијих изнад 65 година достиже и 30%. Није увек показатељ оштећења слуха, јер се јавља и код особа са уредним слухом или особа са абнормалном преосетљивошћу на спољашње звуке.

Када је тинитус удружен са оштећењем слуха обично је то чист, пискав, високофреквентан тон и заиста је резултат оштећења спољних цилијарних ћелија.

Које је решење за добар слух?

„Пут којим се ређе иде“- можда би био најадекватнији слоган за најчешћи облик понашања наших пацијената. Углавном је уврежено понашање да се сачека који дан да проблем сам прође, или да се уво „само отпуши“, зујање престане и слично. Иако је реч о једнако важном чулу, наши пацијенти ће одмах похрлити лекару ако их нешто боли, ако слабије виде, говоре… Слух, као да може да сачека. Али не може!

У кући доброг слуха Аудиовоx, помоћиће вам да боље чујете и разумете. Као генерални дистрибутери слушних апарата данске компаније Отицон, понудиће вам бројна решења према индивидуалним потребама а бенефити су бројни: употребом слушних помагала особама са оштећеним слухом се подиже чујност и побољшава споразумевање.

Да ли постоје ризици ако не предузмемо ништа?

Наглувост била једнострана или обострана, неминовно води људе ка самоизолацији, ређим социјалним контактима, затварању у себе, понекад афективном понашању, као и слабљењу когнитивних функција. Дакле, формира се „свет за себе“, а без контакта са „светом око себе“. Зато људима са оштећеним слухом треба омогућити да опет чују давно заборављење звуке, јасан говор и пружити прилику да воде активан живот што све могу омогућити слушни апарати.

Ако сумњате да не чујете добро, најбоље је да одмах закажете бесплатну проверу слуха у Аудиовоx-у и добијете детаљне информације о стању свог слуха и могућим решењима. Искористите акцију у 19 Аудиовоx представништва широм Србије, и бесплатно проверите слух, свој термин можете заказати ОВДЕ или бесплатним позивом на број телефона 0800 100 103.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.