Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се све на телу мења након 50. ГОДИНЕ ЖИВОТА? На лицу САМО ЈЕДНА СТВАР ОСТАЈЕ ИСТА

Уши нам расту, нос, па чак и стопала. Поједина истраживања показала су да нам се чак и отисак прстију мења

1675686303_shutterstock_218870788.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ма колико се поједини од нас осећали младим, после 50. године у људском телу се дешавају неке промене, које нас опомињу да креће процес старења. Добра вест је да уз неке једноставне здраве навике, можете да будете витални и здрави, без обзира на године. Стручњаци тврде да свако има и календарску и биолошку старост и да жене, ако се здраво хране, вежбају, имају нормалну телесну тежину, не пуше и умерено пију алкохол, могу да живе дуже и до 10 година. Ипак, огледало је то које не лаже, па ма колико нам промене изгледају мање очигледне у односу на период од пре деценију или више, оне су и те како приметне.

Коса око 50. године почиње да се проређује и тањи, посебно код мушкараца, а многе особе оседе. Кожа није више витална као што је била. Примећују се боре, а сунце може додатно оштетити епидерм и проузроковати непријатне флеке. Ипак, оно што је очигледно на први поглед је да се драстично мењају поједини делови на лицу и телу.

1. Нос постаје већи

Временом кожа око носа пада и нос долази више до изражаја. Такође и ткиво и хрскавица носа се мењају па долази до благог повећања. Ове промене крећу после 50. године, а и врх носа почиње да се савија на доле. Једно шведско истраживање показало је да је нос код жена у четрдесетим у просеку дугачак око 5 центиметара, а да он може да се продужи до 5,5 цм каснијих година.

Фото: Shutterstock

2. Уши постају дуже

Уколико имате омиљени пари тешких минђуша, можда би требало да размислите о њиховом ношењу. Након тридесетих, ушне ресице постају дуже за око 0,22 мм годишње. Није сасвим јасно да ли ресе заиста расту или се само развлаче како кожа губи еластичност и затим је гравитација вуче наниже, али евидентно је да уши “расту”.

3. Трепавице постају краће

Длачице на трепавицама с годинама постају све краће. Често су разлог за то спуштени капци, различите алергије, недовољна нега или поремећена функција штитне жлезде. Временом се трепавице стањују и постају све краће и краће.

4. Маље у ушима и носу расту

Док се раст косе успорава и за до трећину, длаке на неким другим деловима тела постају све дуже с годинама. Делови тела на којима длаке изгледа да временом постижу већу дужину јесу уши и ноздрве где длаке могу да нарасту и 2-3 цм.

5. Кукови се сужавају

Жене, а нарочито оне које имају врло женствену линију тела попут пешчаног сата, закључиле су да им се с годинама струк рашири, а бокови сузе. Можда дамама само тако визуелно делује будући да када се прошири струк бокови аутоматски изгледају уже.

6. Стопала се повећавају

Лигаменти и тетиве у стопалима постају с годинама нестабилнији, па се стопало издужује и шири. Дакле, може се догодити да ођедном приметимо како нам требају ципеле за број или чак и два броја веће.

7. Отисак прстију се мења

Научници са калифорнијског универзитета су истраживали отиске прстију код 15.000 људи и открили да се они такође могу променити с годинама.

8. Смањујемо се у висини

Жене се у просеку до 70. године живота смање за око 5 центиметара, а мушкарци за око 3. Разлог томе је скупљање кичме. У детињству кости расту и обнављају се веома брзо. Након средине тридесетих година живота, као део природног процеса старења, кости престају да се обнаваљају истом брзином и почињу да губе густину. Гравитација такође доводи до тога да 23 међупршљенска диска који су као желе, а који делују као кичмени амортизери удара губе течност и тање се, што доводи до приближавања костију.

Наиме обим очију и величина каква је на рођењу, таква остаје до краја живота.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas