Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИВАЈУ: Какав утицај на организам има сан који траје шест сати?

Да ли сте међу онима који спавају свега шест сати дневно?

1679493152_spavanje-6-sati.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Познато је да је сан веома важан за правилно функционисање организма, али такође и за здравље. Многи имају проблем са несаницом, међутим постоји један трик из војске који може помоћи да заспимо за 2 минута.

Стручњак за спавање Оливија Арецоло каже да постоји значајна веза између сна и здравља.

Спавање утиче на све – од памц́ења, преко стреса и емоционалног стања, до здравља коже и општег здравља. А свако ко спава само шест сати ноц́у, упозорио је Арецоло, има четири пута вец́е шансе да се прехлади.

"Сан је од виталног значаја. Око 70 одсто хормона раста се производи у дубоком сну, а он је одговоран за здравље коже, као и сваке ц́елије у телу. Са недовољно времена за опоравак повец́авају се шансе да будемо исцрпљени.", рекла је за Тхе Беаути Цхеф.

Оливија објашњава да се наш мозак ослобађа неуротоксина док спавамо, а они су кривац за губитак памц́ења, чак и за Алцхајмерову болест, пише ИндеxХР.

"Дугорочни ефекат недостатка сна је још гори. Он носи 45 одсто вец́и ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2 и анксиозних поремец́аја", навела је она.

Из тог разлога, Ареззоло саветује да преузмете контролу над својим сном. Он препоручује дубоко дисање и медитацију, као и допуњавање магнезијумом, ако је потребно, за који се зна да подстиче поспаност и опуштање. Воли да попије шољу чаја од камилице и уклони све изворе плаве светлости, као што су мобилни телефони, телевизори, таблети и рачунари.

"Плаво светло потискује мелатонин и доприноси потешкоц́ама са спавањем", додала је она.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas