· · Коментари: 0

Тело шаље сигнале упозорења: Шест знакова да конзумирате превише шећера

Шећер се не налази само у слаткој храни

1679318920_shutterstock_2045407706.jpg
Фото: Схуттерстоцк

С времена на време, свима се јави жеља за неким слаткишем. Повремено и умерено конзумирање ове намирнице не представља проблем, али ретки су они који успевају да се исконтролишу. Често се не зауставимо на коцкици чоколаде, док додатни проблем представљају многи производи које купујемо у супермаркетима, за које не бисмо на први поглед рекли да садрже шећер. Али, нажалост он се може наћи свуда - у кечапу, преливима за салату, сосевима, па чак и у супама из кесице.

За газирана пића већ је познато да садрже велике количине шећера - само једна лименка овог пића може садржати чак девет коцкица шећера!

Нутрициониста Џес Хилард за часопис "Тхе Сун" објаснио је које сигнале тело шаље када се "предозирамо" овом не тако здравом намирницом.

1. Повећан апетит

Наш организам брзо вари и апсорбује шећер, што доводи до наглог скока нивоа шећера у крви и појачава жудњу за слаткишима:

- Ако понекад поједете слатку ужину, то неће штети организму. Али, ако конзумирате превише шећера, осетићете појачану глад и жудњу за храном - објашњава др Џес. Додао је да шећер такође подстиче производњу хормона глади и појачава жељу да поједемо више слаткиша.

2. Честе промене расположења

Нагли скок и пад шећера у крви може веома утицати и на хормоне који су задужени за за расположење, чинећи да се осећамо безвољно и уморно:

То такође може да погорша симптоме анксиозности, јер пад нивоа шећера у крви доводи до нервозе - упозорио је др Хилард.

3. Промена нивоа енергије

- Упркос томе што спавате седам или осам сати ноћу, енергија ће наставити да опада ако не обратите пажњу на исхрану и наставите са прекомерним уносом шећера. Шећер може негативно да утиче на мотивацију да обављате свакодневне задатке. Такође, прекомерни унос шећера може да утиче на то да се осећате демотивисано и неиспуњено - испричао је нутрициониста.

4. Промене на кожи

Претеран унос шећера може се одразити и на кожу:

- Уколико имате проблема са бубуљицама или акнама, то може да буде индикација да смањите унос шећера. Глукоза која се налази у већини грицкалица игра важну улогу у изгледу коже. Суштински, конзумирање превише шећера подиже ниво инсулина у организму, што може довести до тога да кожа производи превише масти - наглашава доктор Хилард.

5. Стоматолошки проблеми

- Зуби претварају шећер у киселину која нагриза зубну глеђ и може да доведе до лошег даха, као и до каријеса. Понекад, претерана конзумација шећера може да резултује болешћу десни - наводи Хилард.

6. Проблеми са цревима

- Уколико сте претерали са уносом шећера, можда ћете осетити неке непријатне симптоме као што су грчеви и/или бол у стомаку - објаснио је Хилард, па додао:

- Шећер иритира црева и може да уништи добре бактерије које се налазе у цревима. Често је кривац прерађена храна, јер људи често немају свест да су управо кроз прерађену храну унели велику количину шећера у организам.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.