Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Лајсне за врата – функционални елемент и естетски детаљ сваког простора

Лајсне за врата представљају један од последњих, али неизоставних декоративних детаља за сваку просторију, додајући јој текстуру и стварајући утисак дубине и топлине, па могу учинити да и мали и тамни простори делују отворенији и већи него што то заиста јесу

1635159144_vrata.jpg
Фото: схуттерстоцк
Oglas

У зависносит од избора боје и материјала, могуће је поситћи минималистички, елегантни или рустични ефекат који даје печат сваком дому или пословном простору. Поред украшавања, лајсне за врата имају и функционалну улогу, скривају зазор између рама врата и зида и могу сакрити носаче врата или представљати маску за каблове који туда морају бити спроведени.

Основни материјали и типови лајсни за врата

Уградња лајсни за врата углавном подразумева монтирање тањих ивица лајсни са у унутрашње стране оквира, чиме се постиже утисак смањивања масивности самих врата. Како процес уградње поразумева спајање два дужа, вертикална, бочна дела са краћим, хоризонталним, основна разлика међу типовима лајсни прави се у начину на који ће они бити повезани. Код првог приступа бочен лајсне се повезују са горњом под правим углом, уз помоћ комбинације лепка и ексера или неке друге врсте заптивача. Овај приступ се најчешће препоручује за просторије са високим плафонима, јер привлаче пажњу посматрача према горе а спајање под правим углом оставља могућност да хоризотални део буде посебно прилагођен, украшен или обрађен, што може да пружи посебан декоративни печат целој просторији. Други тип подразумева спајање под углом од 45 степени, чиме се постиже утисак елегантног спајања директних елемената, док естетски моменат зависи од избора детаља на самим лајснама и коплексности њихове завршне обраде. Лајсне се углавном израђују од дрвета, при чему се може може изабрати изеђју оних од бора и тополе, које су површински обрађене и предвиђене за фарбање након уградње или од тврдог дрвета, попут јавора, тополе или ораха, који су нешто отпорнији на влагу, док су трећа опција лајсне израђене од иверице,  које одликује дуготрајност и ниска цена. 


Како одабрати лајсне за улазна врата

Улазна врата представљају прву додирну тачку са одређеним домом или пословним простором и углавном су основа око које се формира први утисак о неком објекту, па одабир правих лајсни може бити од велике помоћи. И овде су на располагању исти материјали као и код собних врата, с тим што се као додатна могућност нуди и опција уградње металних лајсни. Металне лајсне за врата са собом доносе неколико предности над дрвеним, лакше се уграђују, трајније су, пружају могућност стварања уникатног дизајна и у случају пожара су отпорне на ватру. Додатна предност долази до изражаја приликом уградње сигурносних врата, јер се њима могу додатно маскирати и обезбедти сигурносне позиције механизма. 

Укалпање контроле приступа у лајсне на улазим вратима

Као што је поменуто, избор интересантних лајсни може повећати атрактивност и побољшати утисак, посебно када се ради о пословном простору. С друге стране, посебно код фирми са већим бројем запослених, намеће се обавеза обезбеђивања и контроле над тим ко има могућност приступа, како целом објекту, тако и његовим одређеним деловима,  као и могућност увида у то ко се у њему налази. У том случају би контрола приступа била логичан избор, док се њеним уклапањем са лајснама на улазним вратима може постићи декоративни ефекат, додати мало стила или чак створити утисак технолошки напреднијег окружења. Насупрот томе, код станова који се краткорочно издају, уз опцију самосталног уласка, лајсне за врата могуће је искористити за дискретно уклапање контроле приступа, па их, у том случају, лако могу наћи само они који већ знају где треба да гледају. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas