Прање пешкира није тако једноставно како изгледа.
Потребно је уложити мало труда и пратити неколико савета. Стручњаци препоручују да се пешкири увек перу на релативно високој температури. Оптимална температура за прање пешкира износи око 40–60 степени Целзијуса.
Пешкири често долазе у контакт с кожом и влагом, што их чини идеалним подлогама за развој бактерија и микроба. Због тога је потребна виша температура прања. Други важан аспект је њихова способност упијања. Главна функција пешкира је да упијају воду, али због грешака у прању они с временом постају тврђи и мање упијајући.
Један од главних узрока тога су омекшивачи, који се лепе за влакна и отежавају тканину.
Турски начин прања пешкира их чини мекшим и упијајућим. Ова метода се може користити и за нове пешкире. Након куповине, увек их потопите у воду на неколико сати. Неки чак препоручују да се натапају и до 24 сата. То ослобађа влакна и чини тканину мекшом и пријатнијом. У воду можете додати и неколико кашичица соде бикарбоне – савршено ће освежити тканину.
Јестива сода (сода бикарбона) је одличан савезник у прању пешкира. Приликом сваког прања можете додати неколико кашика соде директно у бубањ веш машине. Сода бикарбона уклања непријатне мирисе и уништава бактерије. Има антибактеријска својства и безбедна је за кожу. Такође побољшава способност упијања тканине и помаже да пешкири дуже задрже свјеж и нов изглед.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ