Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Предупредите ОПАСНОСТИ: Ово је 5 главних правила за безбедност МАЛЕ ДЕЦЕ

Спречите све потенцијалне опасне ситуације у које ваше дете може доспети

1667750154_dr-deca-progovaraju.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ово су савети намењени они који први пут постају родитељи, али и бакама и декама како би предупредили опасне ситуације за малу децу.

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

Правило 1: Увек режите грожђе, сендвиче и другу храну којом би се ваша беба могла угушити.

Мала, округла или веома тврда храна може бити опасна за малу децу. Због тога амерички педијатри препоручују сечење такве хране на мале комаде, величине врха малог прста, до пете године. Верује се да до овог узраста дете већ може довољно добро да жваће било коју храну.

Што се тиче осталих намирница, цели ораси се могу давати деци од четврте године...

Што се тиче осталих намирница, цели ораси се могу давати деци од четврте године. Храна са вискозном, лепљивом текстуром - карамела, карамела, гумене гуме - дозвољена је тек од две и по године.

Прочитајте још: Хормони среће и вежбање: Ево после ког времена се ослобађа ендорфин

Правило 2: Ставите бебу да спава на леђима

Због ризика од синдрома изненадне смрти одојчади, бебе би требало да буду у креветићу или да спавају на леђима током целе прве године живота. Наравно, старији рођаци могу да вам кажу да своју децу увек стављају на бок или на стомак. Али имајте на уму да је откако је кампања подизања свести о превенцији СИДС-а почела 1994. године, стопа смртности новорођенчади нагло опала. Ово потврђује да је спавање на леђима најбезбедније за децу у првој години живота.

Прочитајте још: Шест техника да постанете емоционално јача особа: Промените угао посматрања

Истина, у доби од четири до шест месеци већина деце почиње сама да се преврће. Ово није разлог за узбуну. Не треба бескрајно да устајете усред ноћи и окрећете дете на леђа, кажу стручњаци. Само у почетку ставите дете у креветац на леђима - а затим га пустите да изабере положај у којем му је згодније да спава.

Правило 3: Количина флуорисане пасте за зубе за мало дете није већа од зрна пиринча

Вишак флуора може да угрози малу децу флуорозом – појавом белих тачака и пруга на зубима, као и мучнином, повраћањем, дијарејом и боловима у стомаку. Стога, ако је зубар вашем детету препоручио пасту за зубе са флуором, истисните доста пасте на четкицу, не више од зрна пиринча. После три године, запремина пасте се може повећати до величине зрна грашка, ако је до овог узраста дете већ научило да не гута пасту, већ да испира уста водом и испљуне.

Прочитајте још: Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Правило 4: Кревет мора бити без јастука, ћебади, браника и друге постељине

Наравно, декорација је симпатична, али када је у питању креветац, то је опасно. Како препоручује Америчка педијатријска академија, због опасности од гушења, у креветићу или колевци где беба спава до најмање годину дана не би требало да буде ћебади, јастука, ћебади, браника, плишаних играчака и тако даље.  Дете се лако може запетљати у ћебе или зарити лице у јастук, не може да прочисти дисајне путеве и да се угуши.

Истовремено, наставите да учите децу безбедном понашању у колима...

У креветићу не би требало да буде ништа осим тврдог душека преко кога је навучена чаршава са еластичном траком. Ако сте забринути да би вашој беби могло бити хладно без ћебета, само је топло обуците ноћу или користите врећу за спавање за бебе. Мали, дебели јастук може се појавити у бебином кревету тек након што напуни две године.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Правило 5: Увек инсталирајте сигурносне браве за децу на прозоре и врата аутомобила

Истовремено, наставите да учите децу безбедном понашању у колима. Али са колико година ће престати да покушавају да отворе прозоре и врата у колима, не зна се, зависи од сваког појединачног детета. Дакле, док се то не догоди, ослоните се на сигурносне браве.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas