· · Komentari: 0
CRKVENI PRAZNIK

Srbi, danas je DUHOVSKI PONEDELJAK! Ispoštujte običaje i nikako se nemojte OGREŠITI

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas obeležavaju Duhovski ponedeljak, drugi dan jednog od najbitnijih praznika u pravoslavlju, praznika Svete Trojice.

venac-cveca.jpg
Foto: Pixabay

Za pravoslavne hrišćanske vernike danas je crkveno slovo, praznik Duhovski ponedeljak kojim započinje takozvana trapava nedelja, u kojoj se ne posti.

Duhovski ponedeljak je prvi dan trapave nedelje u kojoj se ne posti

Juče je bio jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se praznuju tokom cele sedmice, trapave sedmice.

Pročitajte još: Knez Lazar je bacio KLETVU na jedno selo kod Jagodine, a ona se obistinila 2010. godine!

Foto: SPC

Prema narodnim verovanjima, tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja i tome slično, iako je reč o radosnim danima u pravoslavnoj veri.

Pročitajte još: BOŽJA OPOMENA? Hrastovi kod Jagodine PADAJU, a meštani govore o ZAPISU STAROM 250 GODINA

Narodna verovanja na današnji dan su različita u različitim krajevima Srbije, međutim ima nekih koja se „poklapaju“. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Muškarci, pak koji od devojke budu darivani venčićem, prema narodnom verovanju u Istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje.

Pročitajte još: "Idite gde ste pošli i ništa ne pričajte": Jovan je na GROBLJU video tri žene u belom i rešio sve da OTKRIJE

U pojedinim delovima Srbije se veruje da u vodi vladaju neke zle sile, pa da se tokom ova tri dana nikako ne treba kupati u rekama.

Tri dana je crveno slovo, tako da se ni danas, ni sutra, tako da nikako ne treba obavljati teže fizičke poslove, kao ni šivenje i slične „ženske“ poslove.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.