· · Komentari: 0
svetac

Danas je Usekovanje glave Svetoga Jovana Krstitelja: Praznik obeležen CRVENIM SLOVOM, a ovo nalažu običaji

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetoga Jovana Krstitelja

1662813527_fb347e530663e5d15d4bed39f9f8f6c4740aa579.jpg
Foto: SPC

Na današnji dan stradao je Sveti Jovan Krstitelj. Ovaj dan provodi se u molitvi i strogom postu. Svrstan je među slave i obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru. 

Jovan Krstitelj pogubljen je prema naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade. Glava svetitelja je odsečena odnosno "usekovana" i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Pročitajte još: Da li vam se dešava da zaboravljate tuđa imena prilikom upoznavanja? Ovo je jedan od razloga

Strog post

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje.  U hrišćanskom svetu se obeležava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Ko je bio Jovan Krstitelj?

Sveti Jovan je, prema predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome. Jovan je osudio i javno razobličio Iroda zato što je oterao svoju zakonitu suprugu, kćerku arapskog cara, ubio svog brata Filipa i uzeo njegovu ženu.

Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj ples, posle kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Svetog Jovana.

Irodijada je zahtevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.