Ukoliko volite ovu zimsku kombinaciju ukusa, onda će ovo definitivno biti vaša omiljena poslastica.
Lagan i kaloričan kolač sa svim mirisima i ukusima koji nas tradicionalno vezuju za ukuse savršenih jesenjih i zimskih večeri.
Pročitajte još: POSNA SARMA na drugačiji način: Fil od PIRINČA i ORAHA koji će oduševiti i one koji ne poste (RECEPT)
Sastojci za podlogu:
- 200 grama keksa po ukusu
- 100 grama lešnika
- 150 grama maslaca
Sastojci za krem:
- 2 vrećice praška za puding od vanile
- 200 mililitara pavlake za šlag
- 600 mililitara mleka
- 1 vanilin šećer
Sastojci za sloj sa jabukama:
- 5 većih jabuka
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer
- 1 kašičica cimeta
- 20 grama maslaca
Sastojci za preliv:
- oko 150 grama gušćeg karamel preliva
- oko 50 grama lešnika za posipanje
Priprema torte:
Lešnike smestiti u kalup obložen masnim papirom i peći oko 10 minuta na 200 stepeni. Ogulite im ljusku tako što ćete ih smestiti na čistu kuhinjsku krpu i protrljati. Lešnike delomično usitnite u seckalici ili ugrubo narežite.
Pročitajte još: HOLIVUDSKI glumac Kijanu Rivs koristi gradski prevoz, honorar sa filmova prebacuje kolegama, ali evo koje TRAGEDIJE stoje iz njegove priče
Maslac otopite. Usitnite i keks. Pomešajte usitnjene lešnike i keks sa otopljenim maslacem. Okrugli kalup obložite masnim papirom i premažite sa malo maslaca. U dno kalupa utisnite smesu sa keksom. Kratko prohladite u frižideru pa premažite karamelom. Stavite u frižider dok pripremate ostalo.
Pročitajte još: Od ove tri biljke nikada niste očekivali da ČISTE VAZDUH, a preporučuju ih čak naučnici NASA
Jabuke ogulite i naribajte. U dubljem tiganju zagrejte maslac, dodajte jabuke pa ih dinstajte nekoliko minuta. Dodajte šećer i cimet, pa dinstajte još 5 do 10 minuta, dok tečnost iz jabuka ne ispari. Jabuke rasporedite iznad karamele i vratite u frižider.
Za puding kremu u lonac sipajte 400 mililitara mleka i 200 mililitara pavlake za šlag pa zagrejte do vrenja. U ostatku mleka razmutite prašak za puding i vanilin šećer. U vrelo mleko sipajte smesu sa pudingom i kuvajte uz mešanje 1 do 2 minute, dok se ne zgusne. Puding odmah ravnomerno izlijte po torti.
Hladite u frižideru barem 4 do 5 sati, pa izvadite iz kalupa i ukrasite ostatkom seckanih lešnika.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU