· · Komentari: 0

Dijeta sa JAGODAMA: Idealna za mršavljenje pred dolazak leta i za one koji su veliki ljubitelji ovog voća

Dijeta sa jagodama je savršena za proleće

1684421794_shutterstock_408781099-1-.jpg
Foto: Shutterstock

Proleće je idealna sezona za promene. Tako da ako ste odlučni da započnete novu dijetu, ovo je pravi period, budući da je u ponudi izobilje namirnica. A ljubitelje bobičastog voća mogla bi da oduševi i ova dijeta koja se temelji na povećanom unosu jagoda. Naime, 100 grama jagoda ima tridesetak kalorija, što ga čini idealnim voćem.

U skopu ove dijete se preporučuje da se jagode uključe u svaki obrok da bi se osigurao željeni gubitak kilograma, ali i dovoljno energije tokom dana.

Preporuka je da se započne dan sa 300 grama jagoda za doručak, a ista količina se konzumira i za desert nakon ručka. Međuobrok, takođe, uključuje porciju jagoda, a za večeru se preporučuje 500 grama jagoda i jogurt sa smanjenim udelom mlečne masti pre spavanja.

Osim jagoda, od voća tokom dana može da se pojede i pola banane. Ovakav model ishrane fokusiran je na pogodnosti koje pruža povećana konzumacija jagoda, ali u okviru načela pravilne ishrane, koji zagovaraju unos raznolikih namirnica iz svih grupa.

Isti model možete da primenite i sa drugim bobičastim voćem poput borovnica ili malina.

Primer jelovnika

Doručak: kafa ili čaj sa kašičicom šećera, 350 grama jagoda, posni sir

Međuobrok: mali sendvič (integralno pecivo, sir, pileći ili ćureći narezak) sa činijom svežeg povrća

Ručak: bistra povrtna supa, salata od povrća, sa limunovim sokom i 1 kašičicom biljnog ulja, 350 grama jagoda, čaša belog vina

Međuobrok: 350 grama jagoda sa kašičicom šećera ili pekmeza od jagoda

Večera: 500 grama jagoda sa grilovanim tofuom

Imajte na umu da povećani unos jagoda podstiče detoksikaciju organizma i gubitak 2 do 3 kg u nedelju dana. Prehrambena vlakna poboljšaće probavu, a mnoštvo fitohemikalija osiguraće antioksidativni učinak koji će povoljno da deluje na imunitet i svež izgled kože.

Osim toga, imajte na umu i da je dijeta siromašna nekim važnim nutrijentima kao što su proteini i masti, zato se ne preporučuje da se sprovodi duže od nekoliko dana.

I naravno, ako vaš lekar podržava vašu odluku da krenete sa dijetom, potražite pomoć stručnjaka u ispravnom pridržavanju plana kako bi bili sigurni da ispunjavate svoje potrebe za hranjivim materijama i lakše pratili napredak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU