Oglas
· · Komentari: 0

5 NAJLEPŠIH TORTI OD KOJIH JEDNU MOŽETE DA NAPRAVITE ZA USKRS: One su neizbežne na trpezi svih pravih domaćica! (RECEPT)

Bliži nam se Uskrs koji pravoslavni vernici najčešće proslave u krugu porodice i kućnoj atmosferi. U prazničnom duhu biramo najlepšu i najukusniju hranu. Neizostavni deo svake srpske praznične trpeze jeste torta. Ovaj put vam donosimo pet recepata za svečane torte koje se brzo prave, a čiji ukus je čaroban.

1744624160_shutterstock_2419344351.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

1. Saher torta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Sastojci:

Za testo:

  • 7 jaja
  • 120 g putera
  • 120 g šećera
  • 120 g čokolade za kuvanje (otopljene i ohlađene)
  • 120 g brašna
  • četvrt kašičice soka od svežeg limuna

Za fil:

  • šolja pekmeza od kajsije
  • 3 kašike samlevenog pekmeza od kajsija
  • Za glazuru:
  • 100 grama kvalitetne crne čokolade
  • 2 kašike putera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh premažite puterom i pospite brašnom.

Razdvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite, a žumanca sačuvajte. Penasto umutite puter, dodajte mu polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne izjednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Čokolada mora da bude ohlađena, inače će da istopi puter. Mutite sve mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa je ostavite po strani.

Umućenim belancima dodajte sok od limuna, pa mutite dok se ne stegne. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi i sneg ne postane srednje čvrst i sjajan. U masu s puterom dodajte oko trećinu snega od belanaca, i varjačom pažljivo izmešajte. Postepeno dodajte ostatak snega od belanaca.

Prosejte brašno preko cele površine smese i na isti način izmešajte. Podelite i razvucite smesu u dve pripremljene tepsije, pa stavite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta. Torta je pečena kada čačkalica ubodena u sredinu testa izađe potpuno čista. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite da se hladi na krpi.

Pekmez prokuvajte kako bi se malo zgusnuo. Premažite koru, pa poklopite drugom korom.

Celu tortu premažite mlevenim pekmezom od kajsija, pa razlijte vruću čokoladnu glazuru.

Za glazuru čokoladu izlomite na komadiće i, zajedno s puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrejte vodu do ključanja, skinite s vatre i sačekajte minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte pet minuta. Izmešajte smesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i mešajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva.

Glazuru razlijte i razvucite kašikom preko torte.

2. Japanski vetar

Sastojci za fil:

  • 10 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 7 punih kašika mlekog brašna
  • 10 kašika šećera
  • 200 gr maslaca
  • 200 gr oraha
  • 300 ml slatke pavlake

Sastojci za kore:

  • 10 belanaca
  • 400 gr kristal šećera
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Pomešati žumanca, šećer i brašno pa im dodati malo hladnog mleka, odokativno, oko 200 ml. Ostatak mleka staviti na vatru da provri. Kada mleko provri zakuvati razmućena žumanca i na srednjoj vatri mešati dok se ne zgusne. Skuvan fil prekriti kesom, folijom ili nečim sličnim i ostaviti da se ohladi.

Maslac sobne temperature dodati ohladjenom filu u sve zajedno umutiti. Ako dodajete margarin prvo ga umutiti pa tek onda njemu dodavati krem. Zatim dodati mlevene ili blendirane orahe i sve opet sjediniti.

Ulupati posebno slatku pavlaku.

Na prvu koru naneti pola fila sa orasima, pa preko pola slatke pavlake. Ponoviti postupak kora, fila I, fila II još jednom.

Dekorisati tortu po želji i ostaviti da se dobro ohladi nekoliko sati.

3. Pavlova torta sa kremom od limuna

Sastojci za koru:

  • 6 jaja (belanca)
  • 375g prah šećera
  • 2 1/2 kašičice brašna
  • 2 limuna
  • 300 ml slatke pavlake
  • 50 g listova badema

Uputstvo za pravljenje kore od belanaca

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Mikserom umutite belanca sa šećerom. Dodajte u belanca brašno i koru od limuna i sok od oba. Fil prospite na papir za pečenje i špahtlom za kolače pa oblikujte kao što je pokazano na videu. Stavite belanca u zagrejanu rernu i pustite da se lagano suše. Zavisno od rerne, kore će biti gotove za oko 20-tak minuta, odnosno kada se osuše, a zadrže belu boju, a budu tvrda i krckava.

Ulupajte slatku pavlaku i ostavite je za sada po strani.

Uputstvo za pravljenje fila od limuna

Pola sata pre nego što ćete praviti fil izrendajte limunovu koricu i pomešajte je sa šećerom. Iscedite sok od limuna. Maslac isecite na kockice.

Fil od limuna: 250 g šećera, rendana korica od 3 veća limuna, 2 jaja, 3 žumanca, 150 ml soka od limuna, 80 g maslaca ili margarina

Jaja i žumanca ulupajte, dodajte šećer pomešan s limunovom koricom, umešajte, pa dodajte limunov sok i sve promešajte da se dobro sjedini.

Ulijte u posudu i na laganoj vatri kuvajte dok ne počne da se zgušnjava konstantno mešajući drvenom kutlačom, pogotovo uz ivice posude.

Kada se fil zgusne dodajte kockice maslaca i mešajte dok se sasvim ne otopi.

Fil ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

4. Torta od jagoda

Sastojci:

  • 400g keksa od putera po izboru
  • 1/2 l pavlake za kuvanje
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 2 kesice šlaga
  • 300 g zamrznutih ili svežih jagoda

Priprema:

Umutite slatku pavlaku u jednoj činiji, šlag u drugoj. Skuvajte 3 pudinga od vanile u 1L mleka sa 9 kašika šećera. 300g zamrznutih ili svežih jagoda stavite u šerpicu i na tihoj vatri sa 5 kašika šećera otopite ili skuvajte.

U pleh ređajte keks koji ste prethodno umočili u malo mleka, pa na njega stavite sirup od jagoda. Odložite pleh na pola sata u frižider da se stegne. Posle pola sata nastavite da ređate keks, pa stavite jednu količinu pudinga koji ste spojili sa umućenom slatkom pavlakom.

Nakon pudinga i slatke pavlake, stavite još jedan red keksa, pa red pudinga, i nakon toga šlag.

Ukrasite sa nekolikio svežih jagoda po želji.

5. Medena torta - Marlenka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana Pušica (@gagagrne)

 

 

Ako volite med, karamel i orahe, onda je torta marlenka baš po vašem ukusu. Neki je zovu i medena pita sa karamel nadevom. Tradicionalno se pravi u Češkoj i Mađarskoj, a zapravo je poreklom iz Jermenije. Po sastavu kora podseća na ruski medovik, dok je krem, umesto onog od pavlake, ovde sa ukusom karamele.

Sastojci:

Kora:

  • 1 jaje
  • 450 g brašna
  • 120 g margarina ili puter
  • 80 g prah šećera
  • 150 g meda
  • 1 kašičica sode bikarbone

Karamel:

  • 250 g šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 30 g maslaca

Vanila:

  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 500 ml mleka
  • 60 g margarina
  • 50 g šećera

Dekoracija:

  • 100 g mlevnog keksa
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Stavite šećer za karamel u šerpu, pa ga lagano otopite na srednjoj vatri. Posebno zagrejte slatku pavlaku. Kada se šećer otopi nalijte slatku pavlaku. Smanjite temperaturu i konstantno mešajte.

Kada se lepo sjedini, dodajte maslac, pa nastavite sa mešanjem. Kada se otopi skinuti sa ringle. Ostaviti da se prohladi, pa stavite u frižider.

Potom napravite puding od vanile po uputstvu. Kada je gotov, penasto umutite margarin i dodajte kašiku po kašiku u ohlađeni puding i dobro izmešajte. Pokrijte folijom i ostavite da se hladi.

Potom pripremite testo. U dubljoj posudi penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. Zatim dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine.

Onda dodajte med i umutite sve zajedno. Na kraju, dodajte brašno i kašičicu sode bikarbone, pa rukama umestite testo da bude glatko i mekano.

Podelite testo na 5 ili 6 delova, pa svaki deo stavite između dva papira i oklagijom rastanjite dok ne bude sasvim tanko. Nožem odstranite višak testa. Pecite svaku koru 10 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 170°C.

Kada su korice gotove, izvadite puding, pa umutite. Dodajte karamel iz više puta sve vreme mešajući.

Potom filujte jednu po jednu koru, sve dok ne nestane materijala. Svaku koru blago pritisnite da se lepo sjedini sa filom na prethodnoj.

Na kraju tortu pospite mlevenim orasima pomešanim sa malo mlevenog keksa.

Prijatno!

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas