Malo drugačiji način pripreme hleba

Sastojci:
- 2 pakovanja aktivnog suvog kvasca
- 60 ml tople vode
- 1,5 kg brašna, podeljeno
- 120 g putera
- 60 g biljne masti
- 240 ml mleka
- 240 g šećera
- ½ kašičice soli
- 4 jajeta sobne temperature, umućena
- 60 g iseckanih badema
- 120 ml vode na sobnoj temperaturi
- 60 g isečenih badema
- 2 kašike susama
Recept za grčki uskršnji hleb:
Kako biste napravili ovaj hleb, prvo sipajte kvasac u malu posudu, pa dodajte toplu vodu i 60 g brašna. Promešajte, pokrijte sa dve vlažne kuhinjske krpe i ostavite na toplom mestu dok se ne stvore mehurići, oko 2 1/2 sata. Pomešajte puter i biljnu mast u šerpi na srednje niskoj vatri. Pomešajte mleko i šećer u drugom loncu na srednje niskoj vatri dok se šećer ne rastvori i smesa ne postane topla, pa skinite sa vatre.
Sipajte 470 g brašna u mešavinu putera i dobro promešajte. Posolite, pa umešajte mešavinu kvasca. Dodajte još 470 g brašna i dobro promešajte. Umešajte 3 umućena jaja. Polako dodajte mešavinu mleka i 240 g brašna i dobro promešajte. Dodajte vodu sobne temperature i poslednjih 240 g brašna i mešajte dok testo ne prestane da se lepi.
Mesite testo na lagano pobrašnjenoj površini 20 minuta, lagano pobrašnjenim rukama. Formirajte ga u oblik lopte. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 2 sata. Zagrejte rernu na 165 stepeni C. Podmažite dva pleha za pečenje.
Podelite testo na dva dela i svaki deo odvojite na tri dela. Ispletite svaki od 3 pramena testa zajedno da biste dobili 2 pletene vekne. Stavite ih na pleh za pečenje. Testo premažite preostalim razmućenim jajetom. Površinu pospite bademima i susamom. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje, oko 25 minuta.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO