Oglas
· · Komentari: 0

Recept za GRČKI USKRŠNJI HLEB? Evo po čemu se razlikuje od pogače

Malo drugačiji način pripreme hleba

1744964263_shutterstock_2135975017.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 2 pakovanja aktivnog suvog kvasca
  • 60 ml tople vode
  • 1,5 kg brašna, podeljeno
  • 120 g putera
  • 60 g biljne masti
  • 240 ml mleka
  • 240 g šećera
  • ½ kašičice soli
  • 4 jajeta sobne temperature, umućena
  • 60 g iseckanih badema
  • 120 ml vode na sobnoj temperaturi
  • 60 g isečenih badema
  • 2 kašike susama

Recept za grčki uskršnji hleb:

Kako biste napravili ovaj hleb, prvo sipajte kvasac u malu posudu, pa dodajte toplu vodu i 60 g brašna. Promešajte, pokrijte sa dve vlažne kuhinjske krpe i ostavite na toplom mestu dok se ne stvore mehurići, oko 2 1/2 sata. Pomešajte puter i biljnu mast u šerpi na srednje niskoj vatri. Pomešajte mleko i šećer u drugom loncu na srednje niskoj vatri dok se šećer ne rastvori i smesa ne postane topla, pa skinite sa vatre.

Sipajte 470 g brašna u mešavinu putera i dobro promešajte. Posolite, pa umešajte mešavinu kvasca. Dodajte još 470 g brašna i dobro promešajte. Umešajte 3 umućena jaja. Polako dodajte mešavinu mleka i 240 g brašna i dobro promešajte. Dodajte vodu sobne temperature i poslednjih 240 g brašna i mešajte dok testo ne prestane da se lepi.

Mesite testo na lagano pobrašnjenoj površini 20 minuta, lagano pobrašnjenim rukama. Formirajte ga u oblik lopte. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 2 sata. Zagrejte rernu na 165 stepeni C. Podmažite dva pleha za pečenje.

Podelite testo na dva dela i svaki deo odvojite na tri dela. Ispletite svaki od 3 pramena testa zajedno da biste dobili 2 pletene vekne. Stavite ih na pleh za pečenje. Testo premažite preostalim razmućenim jajetom. Površinu pospite bademima i susamom. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje, oko 25 minuta.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas