Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Tajna za savršen ukus je u jednom sastojku koji se stavlja u fil

Osvežavajući kiselkasti ukus jabuka u savršenom balansu sa mirisom cimeta daje ovom kolaču posebnu čar

1733753089_shutterstock_2155765637.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Recept za najsočniju i najukusniju lenju pitu sa jabukama – tajna je jedan poseban sastojak koji se dodaje u fil!

Ako tražite desert koji je jednostavan, ukusan i podseća na detinjstvo, lenja pita s jabukama je pravi izbor. Ovaj klasik domaće kuhinje spaja sočan, aromatičan fil od jabuka i cimeta sa prhkim testom koje se topi u ustima. Idealan je za trenutke kada želite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, prenosi danas.rs.

Osvežavajući kiselkasti ukus jabuka u savršenom balansu sa mirisom cimeta daje ovom kolaču posebnu čar. Uprkos bogatom ukusu, nije previše sladak, što ga čini savršenim izborom za sve prilike.

Zamislite lenju pitu uz šoljicu tople kafe – savršeno za popodnevni predah posle napornog dana ili kada želite da obradujete goste. I što je najbolje, priprema je brza i laka.

Evo  kako da ovaj omiljeni desert napravite sami kod kuće:

Sastojci:

Za testo:

– 200 g brašna
– 100 g šećera
– 100 g putera (može i margarin ili mast), omekšalog
– 1 jaje
– 1 prašak za pecivo
– 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)

Za fil:

– 4-5 srednjih jabuka
– 2-3 kašike šećera (po ukusu)
– 1 kašičica cimeta u prahu
– 1 kašika brašna ili griza (da se fil ne razliva)

– 1 kašika džema od kajsija ili marmelade od šipka

Za premazivanje:

1 jaje

Priprema:

Oljuštite i isecite jabuke na tanke kriške ili ih izrendajte – po želji. Stavite ih u posudu, dodajte šećer, cimet i brašno, kao i džem i dobro izmešajte da se sve sjedini. Ostavite da odstoji dok pripremate testo.

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer (ako koristite). Dodajte omekšali puter i jaje. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ako je testo previše suvo, dodajte malo mleka ili vode po potrebi.

Podelite testo na dva dela. Razvaljajte jedan deo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u podmazan pleh (prečnika oko 24 cm) ili pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil od jabuka preko testa u plehu. Razvaljajte drugi deo testa i stavite ga preko fila od jabuka. Ako želite, od gornje kore možete napraviti mrežasti sloj tako što ćete testo iseći na trakice i unakrsno ih rasporediti preko fila. Premažite gornji sloj testa umućenim jajetom za lepu zlatnu boju.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok lenja pita sa jabukama ne dobije zlatnosmeđu boju i testo se skroz ne ispeče.

Ostavite lenju pitu sa jabukama da se ohladi pre nego što je isečete. Možete je posuti šećerom u prahu ili servirati uz kuglu sladoleda ako želite i uživanje može da počne!

Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas