Ako volite tradicionalna jela koja se brzo spremaju i još brže pojedu, vreme je da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekada bio nezaobilazan na jutarnjoj trpezi.

Iako pomalo zaboravljen, omak je i dalje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili parče hleba, ali bez kašike – jede se prstima.
Recept za omak – jednostavan i domaći doručak:
Sastojci:
- 2 jajeta
- 350 ml mleka
- prstohvat soli
- 1 puna kašika brašna
- 1 kocka maslaca
Priprema:
Na blagoj vatri istopite maslac u tiganju. U posebnoj posudi umutite mleko i jaja, dodajte brašno i so, pa dobro sjedinite sve sastojke.
Kad se maslac zagreje, sipajte smesu u tiganj i neprestano mešajte. Cilj je da omak ostane kremast – ne sme biti prekuvan, niti previše tečan.
Znak da je gotov jeste kada kašikom povučete liniju kroz sredinu – ako se smesa ne razlije odmah, spreman je za serviranje.
Prijatno!
(City Magazin)