Oglas
· · Komentari: 0

Koja jela ne treba pripremati u ALUMINIJUMSKOJ FOLIJI? Evo kada nije bezbedna

Aluminijumska folija je bezbedna ako je koristite za pečenje povrća ili proteina.

1749821946_shutterstock_1902050998.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada kuvate sa folijom na visokim temperaturama, posebno sa kiselom ili začinjenom hranom, treba biti pažljiviji, jer njena upotreba može dovesti do prenošenja veće količine aluminijuma u ​​vaš obrok. Neka istraživanja sugerišu da prekomerni unos aluminijuma potencijalno može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemima.

1. Sve što podgrevate u mikrotalasnoj pećnici

Aluminijumska folija i mikrotalasna ne smeju da se kombinuju. Folija izložena mikrotalasnim zracima može dovesti do varničenja, pa čak i požara, što može prouzrokovati trajno oštećenje vaše mikrotalasne pećnice ili još gore. Ostatke hrane obično ne treba čuvati u aluminijumskoj foliji, jer nije hermetički zatvorena.

2. Marinade od paradajza, citrusa i kiseline

Paradajz, agrumi i marinade na bazi sirćeta, spadajući u kategoriju kisele hrane, i nisu bezbedni za pripremu u aluminijumskoj foliji. Kisela hrana može prouzrokovati da se više aluminijuma isprazni u vaš obrok, povećavajući unos aluminijuma, što potencijalno može dovesti do problema ako se konzumira tokom vremena u velikim količinama.

3. Slana jela

Baš kao i kiselina, so može prouzrokovati izlučivanje aluminijuma u ​​hranu. Bilo koje jelo koje sadrži značajnu količinu soli (na primer, domaća slana peciva ili sušeno meso, poput šunke i kobasica), ne treba pripremati u aluminijumu, kako bi se sprečilo da natrijum hlorid (tj. so) reaguje sa jonima aluminijuma. 

4. Sporo pečena jela

Ukoliko umotavate na primer rebra u foliju pre nego što počnete sporo da ih pečete satima, pravite grešku. Izbegnite upotrebu folije za sve što se peče dugo vremena, poput sporo pečenog mesa ili čorbi. I ovo može dovesti do oslobađanja više aluminijuma u ​​obrok. Ako ste navikli da sporo pečete jela u foliji, ovo je trenutak da pređete na keramičko ili stakleno posuđe ili, ako morate, koristite sloj papira za pečenje između aluminijuma kako ne bi direktno dodirivao hranu.

5. Hrana kuvana na visokoj temperaturi

Dobra vest je da aluminijum obično ne počinje da se topi dok ne pređe 470 stepeni C, ali ipak treba izbegavati kuvanje sa aluminijumom za bilo koju hranu pečenu na preko 200 stepeni Celzijusa. Iznad ove temperature, metal može da se prenese u hranu. Preskočite pečen krompir umotan u aluminijum i premažite ga tankim slojem ulja za kuvanje ili ga umesto toga umotajte u papir za pečenje. Ovo važi i za kuvanje na logorskoj vatri – ne preporučuje se uvijanje hrane u aluminijumsku foliju i grilovanje na otvorenom plamenu.

6. Plodovi mora i riba

Morski plodovi i riba umotani u foliju su popularan način za lako pripremanje ručka, ali aluminijumska folija može dublje da prodre u ribu nego u druga mesa, što ribu čini verovatno najgorim proteinom za pripremu u foliji. Riba kuvana u papiru za pečenje, je popularan (i sličan) način kuvanja fileta na pari.

7. Domaći keks

Keks se obično brzo peče na relativno niskoj temperaturi, tako da tehnički gledano mogu bezbedno da se peku na aluminijumskoj foliji, ali će dno keksa da bude tvrdo i previše hrskavo, a poslastice će se potencijalno zalepiti za aluminijum, što će dovesti do njihovog mrvljenja prilikom vađenja.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas