Oglas
· · Komentari: 0

NE BACAJTE NEGO SPASAVAJTE! Uz TRIK NAŠIH BAKA “nesrećno” jelo možete pretvoriti u pravu gastronomsku pobedu

Mali kulinarski trikovi koje su znale i naše bake

1750496935_95dff90ab95838fb16bebbf22f6d6032c6f702f6.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svakoj domaćici, čak i najiskusnijoj, može da se omakne — ruka je “pobegla” i jelo je postalo slanije nego što je trebalo. Posebno kod mladih kuvara, ova greška ume da unese paniku, pa neki u trenutku očajanja ceo ručak završe – u kesi za smeće.

Dobra vest je da postoje provereni načini da se ubrza srce, ali ne i ručak. Evo kako da rešite problem presoljenog jela bez drame.

1. Povrće kao prirodni apsorbent soli
Ako ste preterali sa solju u čorbi, paprikašu ili nekom drugom jelu koje ima dosta tečnosti, ubacite unutra celi luk, oljušten krompir ili šargarepu. Ovo povrće će upiti deo soli i ublažiti ukus. Nakon kuvanja, jednostavno ih izvadite.

 2. Razblaživanje vodom ili blažim temeljcem
Još jedan efikasan trik jeste da u jelo dodate malo vode ili neslanog bujona. Ako se time promeni gustina, nema razloga za brigu – možete dodati malo skroba, gustina ili napraviti bešamel sos da vratite teksturu.

3. Jabuka kao tajni saveznik
Ovaj metod potiče iz narodne kuhinje: ukoliko ste preterali sa solju, u jelo stavite oluštenu jabuku. Ona će, poput sunđera, pokupiti višak soli. Pred kraj pripreme jabuku uklonite – i bacite.

 4. Kiseline koje balansiraju ukus
Malo vinskog sirćeta, limunovog soka ili čak belog vina može uravnotežiti presoljenost. Ove kiseline deluju kao prirodni regulatori ukusa, a isti trik važi i ako je jelo previše ljuto.

5. Pavlaka za kuvanje kao neutralizator
Kada je u pitanju presoljen sos – bilo da je od paradajza, pečuraka ili pavlake – dodatak neutralne pavlake za kuvanje može omekšati ukuse. Ne samo da će ublažiti so, već će sos učiniti kremastim i bogatijim.

Kulinarske nezgode se dešavaju svima. Važno je da znate da postoje jednostavna rešenja i da uz malo snalažljivosti možete pretvoriti “nesrećno” jelo u pravu gastronomsku pobedu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas