Oglas
· · Komentari: 0

DESTINACIJA U KOJOJ TURISTIČKA SEZONA TRAJE CELE GODINE: Budva na Crvenom moru

Godine 1965. je kralj Husein mudro zamenio znatno veću površinu pustinje u unutrašnjosti Jordana za svega 12 kilometara obale

1676799223_shutterstock_1340329064.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Jedini jordanski grad koji izlazi na more, Akaba, nalazi se na izuzetno važnom geostrateškom mestu - četvoromeđi Izraela, Jordana, Egipta i Saudijske Arabije, na obali Akabskog zaliva. Na ovom mestu Crveno more deli Sinaj od Arabijskog poluostrva. Jordanska obala duga je 27 kilometara, ali je bila kraća do 1965. godine. Tada je kralj Jordana Husein mudro zamenio znatno veću površinu pustinje u unutrašnjosti Jordana za svega 12 kilometara obale. Time je omogućeno pretvaranje ove regije u jednu od najznačajnijih turističkih destinacija.

U Akabu sam stigla lokalnim autobuskim prevozom iz Petre krajem januara ove godine. Temperatura vazduha je bila oko 25 stepeni, te sam se pitala: kako li je tokom letnjih meseci, kada i u januaru ima kupača? Ukoliko planirate dolazak u Jordan, najbolja opcija je da letite niskobudžetnom kompanijom iz Budimpešte, budući da naš nacionalni avioprevoznik još nema uspostavljene direktne letove sa Jordanom. Avionska karta, sa uključenim ručnim prtljagom (ukoliko, na primer, odaberete opciju priority), ne bi trebalo da iznosi više od 75 evra, koliko je mene koštao povratni let na relaciji Budimpešta-Aman-Akaba-Budimpešta.

Crveno more je poznato našim turistima, kako zbog idealne temperature vode i mogućnosti za ronjenje tokom cele godine, tako i po boji korala po kome je dobilo ime. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, Akaba je pravo mesto za vas. Naše turističke agencije su prepoznale priliku da spoje "lepo i korisno", jer osim brčkanja i sunčanja, to je i idealna destinacija odakle mogu da se obiđu Petra i čuvena crvena pustinja Vadi Rum, ili, pak, da se ode na jednodnevni izlet u Jerusalim. Ukoliko novac nije presudna stavka, preko turističke agencije ćete moći da dođete direktnim čarter letom u Akabu. Najbolji hoteli se nalaze na dva-tri kilometara od centra grada i poseduju sopstvene plaže. Nešto povoljnije su cene hotela koji se nalaze u centru, ali pošto nemaju svoje plaže, moraćete da doplatite ulaz u "rizortima" koji se nalaze van grada. Ulaz na gradsku plažu se ne naplaćuje, ali se turistima ne preporučuje kupanje zbog stakla i raznih sitnih otpadaka u plićaku. Lokalni vodiči će vam preporučiti "najbolje plaže" koje su ujedno i najdalje, na nekoliko kilometara od granice sa Saudijskom Arabijom.

Foto: Shutterstok

Da biste stigli do njih, jedna od opcija su lokalni autobusi čije su satnice nepouzdane, pa je zato bolja varijanta rentiranje automobila ili angažovanje taksija. Ukoliko se odlučite za taksi, obavezno se dogovorite unapred sa vozačem za cenu, kao i u koje vreme da dođe po vas u povratku.  

Kako je nacionalna valuta jača u odnosu na evro i dolar, cene u Jordanu su više u odnosu na naše prilike. Meni je bilo stresno što u većini lokalnih marketa cene nisu bile vidno istaknute, tako da ste prinuđeni da primenite "umetnost cenkanja". U zavisnosti od vašeg umeća pregovaranja, cena flašice vode može da se kreće od pola do jednog dinara, a ukoliko su vam potrebne druge namirnice, naoružajte se osmehom i budete pomalo hrabri i drski, jer, recimo, pola kilograma orijentalnih slatkiša može da vas košta od tri do čak 10 jordanskih dinara. 

OD OSTATAKA AJLE DO SKUPIH JAHTI

U centru Akabe, na relativno malom prostoru, duž centralne avenije, kao i u susednim ulicama, načičkane su radnje, banke, menjačnice, prodavnice suvenira, pekare, poslastičarnice, kafei i restorani. Kada se iz centra krene "šetalištem pored mora", na nekoliko minuta hoda od centralnog gradskog kružnog toka koji služi kao svojevrsni orijentir, nailazi se na ruševine Ajle, prvog islamskog grada izvan Arapskog poluostrva. Ulaz na ovaj arheološki lokalitet je slobodan, a interesantno je da je grad bio stanica hodočasnika na putu za Meku. Od grada, izgrađenog pre oko 6000 godina, preostale su samo kamene kapije, stubovi i delovi džamije. U blizini se nalaze i ostaci ranohrišćanske crkve koja datira iz trećeg veka kada je Akaba bila značajan hrišćanski centar. Svega tri kilometara dalje, na udaljenosti od pola sata hoda, nalazi se moderan, luksuzni deo grada Ajla Oazis (Ayla Oasis). Zbog statusa grada kao posebne ekonomske zone, poslednjih godina izgrađeno je nekoliko velikih projekata koji imaju za cilj da Akabu pretvore u jednu od najboljih turističkih destinacija na Bliskom istoku. Na nekoliko veštačkih ostrva smeštene su luksuzne radnje, ekskluzivni hoteli, otmeni restorani i trendi kafei, privatne peščane plaže, kao i marina u kojoj su usidrene skupe jahte. Idealno mesto da provedete prepodne, pijući kafu, nalazi se pored mora s pogledom na susedni izraelski Ejlat, udaljen svega pet kilometara od Akabe. Zbog procedure ulaska i izlaska iz Jordana, ne preporučujem jednodnevni izlet do Izraela (konkretno zbog troškova izlaska iz Izraela – 30 dolara, vize za Jordan koja je jednokratna, ali i komplikovane procedure prevoza taksijem u odlasku i povratku). Kako bih vam najpribližnije dočarala Akabu, navešću da ovaj primorski gradić umnogome liči, čak i zimi, na Budvu, a najlepši deo, gde su smešteni luksuzni hoteli i ekskluzivne radnje, podseća na Porto Montenegro.

Jedna od turističkih atrakcija Akabe je ogroman jarbol visok 136 metara na kome se vijori zastava "Arapske pobune", koja mi zbog svoje grandioznosti nije stala u objektiv kamere. Zastava se vidi i iz susednih država - Ejlata u Izraelu i Tabe u Egiptu. Postavljena je na velikom popločanom platou, na Trgu Arapske revolucije, u čast istoimenog istorijskog događaja iz 1916. godine. Tada je u borbi protiv Otomanskog carstva učestvovao i mladi britanski oficir, poznat kao Lorens od Arabije. On je umnogome doprineo arapskoj pobuni time što je ubedio ustaničke vođe da je neophodno koordinirati njihove akcije sa britanskom strategijom. Vođa revolucije bio je Šerif iz Meke, Husein bin Ali, predak Abdulaha Drugog, današnjeg kralja Jordana, čiji se portret nalazi na novčanici od jednog jordanskog dinara. Od zanimljivosti treba istaći da se ta zastava razlikuje od zvanične jordanske po rasporedu boja. U neposrednoj blizini "Velike zastave" se nalazi Arheološki muzej Akabe i restauriran Zamak Akabe, poznat kao Tvrđava memluka, osmanski utvrđeni karavan-saraj iz 16. veka, koji se nalazio na putu za Meku i Medinu.

Zbog pustinjske klime, koju karakterišu tople zime i vrela, suva leta, može se reći da turistička sezona u Akabi traje cele godine. Toplo more i blizina svetski poznatih destinacija dodatni su razlog za izuzetnu popularnost i posećenost. 

Foto: Shutterstok

Viza putem interneta

U troškovnik za pripremu puta ubeležite da će vam biti neophodna i viza za ulazak u Jordan (od koje su izuzeti samo nosioci diplomatskih i službenih pasoša), koja se pribavlja putem interneta, na zvaničnom sajtu jordanskog Ministarstva za turizam. Savetujem da prilikom izbora vize odaberete opciju Jordan pass koja, pored vize, obuhvata i ulaznice za više od 40 lokaliteta od kulturnog i istorijskog značaja. Uz Jordan pass dobićete i mapu Hašemitske Kraljevine Jordan, kako se oficijelno ova država zove, sa savetima šta treba obići i napomenom da ste u obavezi da ostvarite minimum tri noćenja, kako biste vizu mogli da koristite. Cene Jordan pass-a variraju, u zavisnosti od dužine boravka u Petri (od jednog do tri noćenja), a ukoliko se odlučite da izvadite samo vizu, imajte u vidu da će vas onda boravak skuplje koštati, jer ćete morati da doplatite ulaznice za sve lokalitete (primera radi, jordanska viza košta 40, jednodnevni ulaz u Petru 50, dok je cena Jordan pass-a od 70-80 jordanskih dinara). 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas