· · Komentari: 0

KAO U BAJCI: Neke vile u Italiji koštaju manje od stana, a u nekim mestima nudi se novac ljudima da se dosele (FOTO)

Manastiri i vile u Italiji prodaju se za mnogo manje od stvarne vrednosti

1675515522_shutterstock_293986310-naslovna-Italija.jpg
Photo: Shutterstock

Kao sedište katoličke crkve, Italija je prošarana bezbrojnim samostanima, manastirima, crkvama i svešteničkim kućama. Mnogi od njih datiraju iz srednjeg veka i često su na prodaju. Neki mogu da koštaju manje od stana u vrhunskim četvrtima za nekretnine u Milanu ili Firenci. Ipak, ne morate da budete religiozni da biste živeli njihovim životnim stilom.
Mnogi manastiri su na prodaju, jer su vremenom bogate porodice bez naslednika poklonile ova imanja lokalnim crkvama, koje su kasnije raspustile imanja prodavši ih privatnim licima. Ponekad ih verski redovi stavljaju na prodaju zbog održavanja.

Vlasnica Marija Silvija Papais prodaje svoju raskošnu vilu za 2,35 miliona evra (2,55 miliona dolara), prenosi BIZLife.

„Trebalo mi je 10 dana da ga otkupim od 10 različitih sveštenika od kojih je svaki imao udeo. Odmah me je zapanjila lepota imanja, iako je kada sam ga kupila osamdesetih godina prošlog veka bilo trošno i oronulo. Bašte, viševekovna drveća i pogledi su očaravajući. Trebao mi je seoski dom i tamo sam živela 35 godina“, kazala je ona.

Izgrađen kao imanje lokalnog paroha, kasnije su ga naselili dominikanski monasi i preuređen je tokom renesanse. Vila je izgrađena sa osveštanom crkvom, sa freskama, skulpturama i zvonikom. Nekada je bila seoska kapela, a sada mesto gde vlasnici održavaju zabave i koncerte.

Vila je okružena parkom od 12 ari sa čempresima, morskim borovima, hrastovima i lovorom. Više od 700 stabala maslina daje ukusno organsko ulje.

Foto: Shutterstock

Prošle godine, CNN je preneo vest da vlasti prelepog italijanskog grada Presice, nude 30.000 evra onima
koji žele da kupe kuću u njihovom gradu, po veoma jeftinoj ceni. U ceo dogovor ulaze i kuće sa cenama počevši od 25.000 evra.
Mnogi gradovi širom Italije, smišljali su zanimljive načine kako da privuku nove stanovnike, kako bi oživeli svoj kraj. Ova prelepa zemlja je san mnogima, a sada se ukazala i prilika sa bezbroj jeftinih imanja i kuća na prodaju, koje su napuštene od strane svojih vlasnika. Bilo bi idealno imati ovakvu jednu nekretninu za odmor, ili za penzionerske dane. Kao na primer, nekretnine u prelepoj oblasti Salento, okružene prirodom, locirane na samoj ''peti italijanske čizme'', a u blizini se nalaze prelepe plaže i tirkizno plava voda.

Foto: Shutterstock

'' Postoji mnogo napuštenih domova u istorijskom centru, izgrađenom pre 1991. koje bismo voleli da oživimo ponovo sa novim stanovnicima.'' izjavio je lokalni odbornik za CNN, Alfredo Plaese, i dodao '' šteta je svedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti, polako prazne'', izjavio je i dodao:

'' Ponudićemo po 30.000 evra ljudima koji žele da se usele ovde, i kupe jedan od naših napuštenih stanova. Ukupna sredstva biće podeljena na dva dela: delom će ići u kupovinu stare kuće, a delom u njenu restauraciju, ako bude potrebno'', objašnjava on.

Veoma primamljiva ponuda...

 

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.