· · Komentari: 0

ANA OKSA, pevačica albanskog porekla, promenila je ime na početku karijere: Vremenom je postala zaštitno lice festivala SANREMO (FOTO)

Scenu zamenila prirodom

1679561733_ANA-OKSA-EPA.jpg
Foto: EPA

Ana Oksa (61), nekada jedna od najpopularnijih pevačica- danas živi miran život u Švajcarskoj. Ana je rođena 1961. u Bariju, a obzirom na to da korene vuče iz Albanije, svoje ime i prezime Ilirijana Hodža prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

Pesmom „Donna con te" Ana Oksa predstavila se na Sanremu davne 1990. godine. Iako nije tada pobedila, ova numera se na našim prostorima svrstava među prvih pet najpopularnijih pesama 20. veka.

Legendarna italijanska pevačica, ekskluzivno se uključila u esmisiju „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, u kojoj je govorila o povratku na Sanremo nakon 13 godina, novim pesmama, ali i životu u Švajcarskoj, gde uživa u prirodi i stvara pesme iz duše i srca.

- Birala sam uvek mesta u kojima mogu da budem u kontaktu sa prirodom. Komponovala sam pesmu o nastanku čovečanstva, a onda je usledio razvoj „Sali“ (pesma duše). To je priča koja na jednostavan način opisuje ono što proživljavamo kao društvo, na nivou celog sveta. Pesma govori o tome šta svakodnevno prolazimo, gde smo se to udaljili srcem koje je zapečaćeno i stegnuto, u ovim modelima društva koja ne odgovaraju čoveku i prirodi. Gde smo se udaljili od nas samih? To je igra koja je poslužila onome što smo proživeli sve do danas, i moći koja je u stvari najintimniji deo naših duša, a od koje bežimo. Posvećujemo vreme i energiju stvarima koje neće biti deo našeg puta i delimo to sa svima, a to je upravo ono što nas udaljava od nas samih. Naše potrebe su nešto sasvim drugo. Ova pesma je poziv na odgovornost, da ne čekamo, već da imamo vreme samo za ono što se odnosi na nas, i da se bavimo sobom, kako bi stvorili promenu koja će biti prava revolucija. Istorija se ponavlja ako smo uvek u stanju pripravnosti, i ne uspevamo da radimo na sebi. U nama samima nalazi se pravo mesto na kom treba da radimo. Imamo sposobnost i mogućnost da pokrenemo jedan novi život vaspitavanja sebe, i te stvari možemo da primetimo u prirodi kojoj sam zahvalna jer mogu da dišem – rekla je.

 

Ana Oksa je na 73. festivalu u Sanremu izazvala razne reakcije, a tenizija oko njenog nastupa dostigla je vrhunac kada je završila na poslednjem mestu.

 - Sanremo nije publika, već mesto gde se doživljavaju transformacije. Festival se promenio kroz vreme, dosta se razlikuje od prethodnih izdanja. Ne radi se o akcentu koji se daje umetnosti, već je jedna potpuna konfuzija i haos. Kao što sam govorila o prirodi čoveka, govorim i o prirodi umetnosti. Postoji mešanje toga šta je umetnik i šta znači biti popularan. Postoji zloupotreba te reči. Meša se umetnost sa tim haosom. Ja uvek nosim sa sobom svoje mesto, i mogu da menjam okruženja, ali ostajem verna sebi. Veliki je jaz između umetnosti i propagande, onih stvari koje ne čine deo umetničkog bića, i mene koja želim nešto da saopštim kroz svoju interpretaciju. Umetnica kao ja, ne pita se ko će slušati pesmu ili kome je posvećena, već živi taj trenutak, ostvaruje ga i u tom momentu, on pripada svima onima koji hoće da slušaju. U ovoj pesmi, nakon svega onoga što se desilo u Sanremu, bilo je puno mladih koji su bili inspirisani, spremni i čiju sam maštu pokrenula. To mi je pomoglo da razumem, dirnutost i autentičnost onoga što stiže do srca tih mladih ljudi, koji očigledno nemaju mogućnost da slušaju nešto drugačije, i imaju pravi kontakt sa umetnošću, odnosno sa ljudskim bićem. Otišla sam posle 13 godina na Sanremo nakon skandala sa televizijom Rai, i kroz svoju pesmu povela sve one koji me vole i razumeju moju umetnost – dodala je Ana Oksa.

Foto: Printscreen K1/ Kec na jedanaest

Zbog svojih besprekornih vokalnih sposobnosti, ali i provokativnih stilizovanih nastupa, je postala svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Ovoga puta izgledala je potpuno drugačije, a akcenat je bio na prirodnom i svedenom izgledu.

- Postajemo robovi i skrivamo svoju prirodu, kako bismo svi bili obučeni isto i kako bismo odgovarali postojećem društvu. Ponavlja se svaki trend koji je već postojao – rekla je legendarna italijanska pevačica, i otkrila da na nedavno završenom festivalu nije uspela da čuje nijednu pesmu.
 

Ključ uspeha
Legendarna pevačica u emisiji je otkrila, šta za nju predstavlja ključ uspeha i sreće?

- Svakodnevan rad na sebi i osluškivanje srca. Niko od nas nije rođen da mrzi, zbog toga je rad na sebi najvažniji. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU