Oglas
· · Komentari: 0
TUGA

Ko je bila Isidora Žebeljan? Biće upamćena kao najmlađi i najpriznatiji akademik u Srbiji

Srpska istaknuta kompozitorka i akademik preminula u 53. godini

1601375045_isidora.jpg
Foto: YouTube printscreen /RTS 3
Oglas

Isidora Žebeljan bila je jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film.

Pročitajte još: PREMINUO MIŠA MARKOVIĆ (FOTO)

Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Takođe je četiri puta dobila nagradu Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku.

Pažnju internacionalne javnosti privukla svojom operom Zora D, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Dobijala je ponude sa raznih festivala, mešu kojima su:  Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Fondacija Berlinske filharmonije, Accademia Musicale Chigiana Siena, City of London Festival, Univerzitet u Kentu, Opera Gelzenkirhen i mnogi drugi. NJenu muziku izvodili su, Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI Torino, Janaček Filharmonija, I Solisti Veneti, dirigenti Pol Danijel, Klaudio Šimone, David Porselajn, Kristof Popen itd.

Dirigovala je na koncertima u Londonu i u Amsterdamu, a kao pijanista je nastupala sa Brodski kvartetom. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Ricordi-Universal iz Milana. Autorske kompakt diskove sa njenom muzikom objavile su diskografske kuće CPO iz Nemačke, Oboe Classics iz Londona, MASCOM records, itd. Studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. je profesor kompozicije na istom fakultetu. 2006. je izabrana za člana SANU, a 2012. za člana Svetske akademije umetnosti i nauka (WAAS). Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove Dom za vešanje, Arizona Dream, Podzemlje, Kraljica Margo  i The Serpent’s Kiss. 

Pročitajte još: Preminuo Goran Paskaljević

Preminula je danas u 53. godini. Iza sebe je ostavila supruga Borislava Čičovačkog i sina Petra.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas