· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOST

10 minuta telefonskog razgovora leči DEPRESIJU!

Samo deset minuta razgovora telefonom tokom dana pomaže da se osećamo manje usamljeno.

1618221267_Depositphotos_92046308_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

To tvrdi čak polovina od ukupno 240 učesnika američkog istraživanja koje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry.

Pročitajte još: Ako ste ljubitelj ispijanja kafe - evo koja KOLIČINA je dozvoljena

Volonteri su tokom jednomesečne studije kratko testirali komunikacijske veštine ispitanika, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja. Prve nedelje su ih zvali pet dana, u vreme kad je to odgovaralo učesnicima studije. U narednom periodu sami su odlučivali da li će sa njima razgovarati dva ili pet puta sedmično. U početku su razgovori trajali nešto duže od 10 minuta, a zatim po 10 minuta. Ispitanici su govorili o raznim temama, uključujući njihov svakodnevni život, ali su postavljali pitanja i volonterima.

Redovni razgovori su smanjili anksioznost
Kontrolna grupa
Uz učesnike studije, tu je bila i kontrolna grupa koja nije imala telefonske pozive. Članovima obe grupe je na početku i na kraju meseca meren nivo usamljenosti, anksioznosti i depresije.

Na skali usamljenosti, od tri do devet, učesnici su se u početku u proseku nalazili na 6,5, a na kraju ta brojka je iznosila 5,2, dok kod kontrolne grupe nije bilo nikakvih promena. Anksioznost i depresija su zabeležili još veći pad.

Zovite prijatelje i rođake kada su loše.

- Ne postoji standardizovan način da se protumači koliko je ovakav pomak klinički značajan, ali s obzirom na to da je nivo usamljenosti ispitanika opao u određenoj meri, to znači da smo uticali na njih - rekla je autorka studije Maninder Kalon.

Važno je napraviti iskorak prema članovima porodice i prijateljima kada vidite da se osećaju loše.

Pročitajte još: Farmerke savršeno pristaju uz ŠTIKLE, ali samo ukoliko se nose ovako (VIDEO)

Takođe, kada se i sami osećate usamljeno, obratite se bliskoj osobi sa kojom možete da vodite smislen razgovor, ali i prijateljima preko društvenih mreža ako verujete da će neko biti istinski zainteresovan da vas sasluša bez osuđivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.