Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

15 najčešćih zabluda o ZDRAVLJU: Mnoge će iznenaditi saznanje da neki postupci nemaju nikakvog učinka!

Medicinsko istaživanje bacilo je novo svetlo na hranu, multivitamine, spavanje i hladovinu.

1623757418_smoothie-3697014_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Studija koja je obuhvatila 4.000 Amerikanaca pokazala je da mnogi postupci za očuvanje zdravlja nemaju uticaj kakav im se pripisuje.

Spisak tih navika nije kratak.

Ako ste praktikovali neku od njih, savet je da je ubuduće jednostavno izbegavate.

Pročitajte još: PASULJ, malo zrno puno zdravlja: Kako se gaji i zbog čega ga treba redovno jesti

Hrana s malim sadržajem masti

Studije pokazuju da oni koji se pridržavaju niskomasne ishrane zapravo nemaju manji rizik da obole od srčanih bolesti i kancera od onih koji konzumiraju hranu u kojoj masnoće nisu redukovane.

Naravno, ne treba zanemariti činjenicu da su prirodne masnoće koje se nalaze u ribljem mesu i orašastim plodovima svakako najbolje za ljudski organizam, ali ni one nisu garancija.

Indeks telesne mase

Određivanje indeksa telesne mase na osnovu visine i težine nije najmerodavniji pokazatelj da ste u dobroj formi, jer ta procena zavisi i od odnosa mase mišića i masnoća, kao i od odnosa obima struka i kukova.

Foto: Piksabej

Izbegavanje glutena

Nema dokaza da gluten izaziva nevolje sa zdravljem osim u slučajevima kada je dijagnostikovana celijakija, odnosno glutenska enteropatija.

Pročitajte još: Citrusi su loši za srce, ali odlični za bubrege! Evo i koliko treba da ih pijete

Zamena običnog mleka bademovim

Šolja bademovog mleka u proseku sadrži samo oko dva odsto badema.

U tom slučaju, prirodno kravlje, kozje ili ovčje mleko mnogo je bolji izvor proteina.

Blendiranje

Ukoliko voće i povrće jedete samo blendirano, to umanjuje njihov nutritivni značaj.

Blendiranjem se uništavaju dijetalna vlakna koja su ključna za zdravu ishranu.

Odbacivanje žumanceta

Žumance ne može znatno da utiče na povećanje holesterola, tako da, ukoliko nemate problema s narušenim masnoćama u krvi, možete da jedete celo jaje, a ne samo belance.

Foto: Piksabej

Zadržavanje dana

Kad neko kine ili se nakašlje, a da pritom ne stavi ruku na nos ili usta, bakterije ulaze u vazduh brzinom od nekoliko desetina hiljada metara u sekundi.

Zato zadržavanje daha nije metoda koja može da vas zaštiti od infekcije.

Preterivanje s vitaminom c

Vitamin c nesumnjivo doprinosi odbrambenim mehanizmima organizma, ali ako se pretera s unosom može da uzrokuje dijareju, mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, pa čak i aritmiju.

Maksimalna dnevna doza za odrasle je 2.000 miligrama.

Multivitamninski preparati

Uzimanje raznih vitamina i minerala na svoju ruku može samo da šteti.

Pročitajte još: PET razloga zbog kojih treba JESTI ROTKVICE, posebno ako su LJUTE

Ako postoji potreba za suplementacijom, to bi najbolje bilo da se uradi po savetu lekara, posle urađenih analiza koje pokazuju deficit nekih vitamina i minerala.

Osim toga, dokazano je da vitamini i minerali iz hrane imaju mnogo veći značaj za očuvanje zdravlja od onih koji su sintetisani u nekom preparatu.

Ostatak zabluda o zdravlju možete pročitati ovde.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas