· · Komentari: 0
ZDRAVO

5 LAKIH koraka za pripremu kiselog kupusa kod kuće

Bogat je vitaminima B i C.

1613474258_Depositphotos_84661914_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Kiseli kupus je zanimljivo jelo koje se pravi fermentacijom listova kupusa. Ima poseban ukus i lako se može napraviti kod kuće bez ikakve muke. Dakle, ovde je jednostavan recept za pravljenje kiselog kupusa kod kuće u samo 5 jednostavnih koraka.

Pročitajte još: Ideja za današnji doručak: Napravite AJVAR PITU

Poreklo vodi iz Kine

Ovo jelo se pravi od kupusa koji se fermentiše uz pomoć soli. Proces fermentacije koji se ovde koristi čini ga korisnim probiotikom za telo. Neverovatno je lako napraviti, a sigurno je jesti čak i posle mnogo meseci. Kaže se da potiče iz Kine i ima poseban ukus. NJegova konzumacija je dobra za zdravlje, jer je bogata vitaminima poput B i C. Dobra je za jačanje imuniteta i regulaciju digestivnog zdravlja. 

Korak 1

Usitnite 1 kg kupusa na tanke i duge trake nalik traci. Uz kupus možete da koristite i seckani luk, krastavce, rotkvicu i šargarepu.

Pročitajte još: Budite mađioničar u kuhinji: Delikates od šnicli kakav još niste probali (FOTO/VIDEO)

Korak 2

Kupus i ostalo povrće (ako ste koristili) stavite u posudu. Na vrh dodajte 2 kašike soli. Premažite listove kupusa solju i nežno ga masirajte da ga upije.

Foto: Depozit

Korak 3

Kad listovi kupusa počnu da postaju mlitavi i vodenasti, čvrsto ih spakujte u zidane tegle. Prstima pritisnite listove i sipajte tečnost koju su listovi pustili nakon mešanja sa solju.

Pročitajte još: Danas spremamo KIFLICE: Napravite ih korak po korak (VIDEO)

Korak 4

List kupusa možete staviti i na ostale listove kako biste bili sigurni da su prekriveni tečnošću. Pokrijte teglu poklopcem čvrsto. Sledeća 24 sata neprestano proveravajte kupus i pritiskajte ga redovno da bi bio uronjen u salamuru.

Korak 5

Držite ga dalje od direktne sunčeve svetlosti i probajte ga na svaka 2-3 dana. Jednom kada primetite da je dovoljno kiseo, jednostavno ga stavite u frižider.,

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.