Oglas
· · Komentari: 0

Ovo VOĆE je drugi najbogatiji IZVOR VITAMINA C, a nisu narandže i paprike

Acerola je tropska biljka poznata i kao Barbados višnja. Sadrži koncentraciju vitamina C čak 20 do 30 puta veću od one u narandži.

1596625244_Depositphotos_28904945_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Snažan antioksidans

Bere se u napola zrelom stanju kada sadržaj vitamina C postiže svoj maksimum. Acerola se često koristi u tabletama vitamina C kao dodatak aromi te je sastavni deo mnogih multivitaminskih formula.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE vratiće vašoj koži MLADALAČKI IZGLED

Tradicionalno se koristila u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta!
Poreklo
Acerola je biljka koja raste kao grm ili manje drvo visine od pet do deset metara. Mladi listovi obloženi su belim, svilenkastim dlačicama, a cvetovi su ružičaste ili bele boje.Plod acerole je veličine ploda višnje, podseća na nju i oblikom. Svetlocrvene je boje, a ponekad može biti i narančaste. Karakteristična je biljka Južne i Severne Amerike, uspeva u zapadnoj Indiji, na Barbadosu, Jamajci i Surinamu.

Plod acerole, uz vitamin C, sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam, čak 150 različitih stvari: vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcij, gvožđe, bioflavonoide, magnezijum, fosfor, cink, kalij  i pantotensku kiselinu. Sadrži šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline. Zastupljenost visokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina omogućava da se još bolje iskoristi vitamin C, kao i da se pojačaju njegova nutritivna svojstva.

Pročitajte još: Svi zaboravljamo LIMETU: Donosimo RAZLOGE zbog kojih treba da se nađe U NAŠOJ KUHINJI

Ne čudi što acerola predstavlja snažan antioksidans. Svojim oksidacijskim svojstvima neutrališe slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a koji su štetni jer uništavaju gotovo sva tkiva (stanice) te narušavaju njihovu funkciju. Tako vitamin C štiti organizam od stanja koje se zove oksidativni stres (stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidansa), a znamo da je upravo oksidativni stres pokretač mnogih bolesti.

Foto: Pixabay

Funkcije acerole

U tradicionalnoj medicini ova se biljka vekovima upotrebljavala u lečenju anemije, prehlade i gripa. Kao tretman za bolji rad srca, kod narušene funkcije jetre, reume, dizenterije, tuberkuloze, za poboljšanje zaceljivanja rana, kod povišenog holesterola, urinarnih infekcija i kašlja.

Pročitajte još: U jeku smo AELGIJA, kako da se ZAŠTITIMO i poboljšamo dan

Zbog bogatstva vitamina C može se koristiti za jačanje imuniteta, te u borbi protiv starenja.

Dakle, acerola je sigurna za primenu te se može preporučiti i deci i odraslima. Naravno, kao i u svemu i ovde je važna umerenost.

Acerola u Srbiji

Acerola se na našem tržištu najčešće nalazi u obliku suplemenata, jer je to najbolji način da se očuva, tako da se može naći u obliku praha, kapsula i tinkture, ali je acerola u prahu najpopularnija.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas