· · Komentari: 0
LJUBIMCI

Ako imate papagaja ili volite da hranite golubove, čuvajte se OVE bolesti

Papagaji, golubovi i druge ptice prenose ornitozu.

1624039323_animals-2820340_1920.jpg
Foto: Piksabej

Ornitoza je poznata kao “papagajska bolest”.

Ovo oboljenje je prouzrokovano vrstom hlamidije koja pogađa centralni nervni sistem i pluća.

Pročitajte još: Šta mu je, sve ima? Ptičice mogu da budu nervozne, ali i da dobiju papagajsku bolest

S obzirom da su papagaji ljubimci kod kojih se perut i prašina mnogo stvara, poput drugih ptica, i oni su prenosioci ove bolesti.

Čovek se može zaraziti udisanjem prašine koja sadrži hlamidiju.

Za vlasnike papagaja ova bolest je prilično opasna, jer može dovesti do upale srčanog mišića i tromboze.

Ornitozom se možete zaraziti od papagaja, kao i gradskih golubova, a nju prenose i druge domaće i divlje ptice.

Pročitajte još: OSAM bolesti koje možete dobiti od svog ljubimca, a lako se sprečavaju

Simptomi kod ptica koje imaju ovo oboljenje su oštećenje digestivnog i respiratornog sistema, dok su simptomi kod ljudi intoksikacija, groznica, upala pluća, curenje iz nosa, malaksalost, bolovi u mišićima.

Kako se leči ornitoza, i kako da sprečite ovu bolest, pročitajte ovde.

Naravno, ukoliko primetite navedene simptome kod svog pernatog ljubimca, ili pak kod sebe, obavezno se obratite stručnom licu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.