Oglas
· · Komentari: 0
BAŠTA

Ako nema snega, da li će biti VISIBABE? I kako ih presaditi u vrt?

Prvo prolećno cveće cveta pod snegom, na mrazu i siguran je znak da će posle zime doći proleće.

1609835931_snowdrop-2126309_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Visibabe su baštensko cveće koje može da se gaji i u saksiji, ali isključivo napolju. Hladnoća im ne smeta, naprotiv!

Pročitajte još: Ovo su jedne od najsmrtonosnijih biljaka na planeti: A jednu čuvaju i porodice u Srbiji (FOTO)

Visibaba je čarobna
Visibaba je imala ključnu ulogu u epu o Odiseju. Kada je čarobnica Kirka mornare pretvorila u svinje, a Odisej sve zaboravio, kada je u šumi našao visibabe - svega se setio!

Voli rastresito, blago kiselo zemljište, bogato hranljivim supstancama. NJeno prirodno stanište je šuma, pa takvo mesto joj nađite i u vrtu.

Međutim, visibabu je lakše pronaći, iskopati sa busenom i prebaciti u baštu, nego sačuvati je za narednu godinu. Razmnožavaju se iz lukovica, a sade se pošto precvetaju i prođe period mirovanja.

Tačnije, najbolje je saditi ih kada precvetaju i listovi počnu da venu. Sade se plitko, na dubini najviše do 10 santimetara, Uvek se sade u većim grupama od najmanje 10-15, jer tako stvaraju najlepši efekat.

Pronađite sunčano i delimično zasenjeno mesto, a neka bude u društvu retkog grma ili ukrasnog šiblja, jer će je ono štititi tokom vrelog leta.

Pročitajte još: Nega sobnog bilja tokom zime: Pet praktičnih saveta

Visibabe miruju od proleća do jeseni, a tada je dobro pokriti je rastresitim tresetom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas