· · Komentari: 0
MENOPAUZA

Ako razmišljate o HORMONSKOJ terapiji znajte da se pije do OVE GODINE

Menopauza je prirodan proces starenja reproduktivnih organa kod žena, ali je sve više onih koje se sa gubitkom menstrualnog ciklusa suočavaju ranije.

1602350059_Depositphotos_315717132_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Mada su razlozi ulaska u prevremenu menopauzu uglavnom nepoznati, često se to pripisuje stresu i nezdravom načinu života.

Menopauza je gubitak menstruacije koji se kod žena obično javlja oko 50. godine. Rana menopauza može uslovno da se podeli na dva pojma, na prevremenu i ranu.

Pročitajte još: NE IGNORIŠITE potrebu za MOKRENJEM, ozbiljno narušavate zdravlje

- Prevremena menopauza označava gubitak menstruacije pre 40, a rana između 40. i 45. godine. Ovaj problem se češće javlja u porodicama u kojima su, recimo, majka ili baka rano ušle u menopauzu - kaže dr Aleksandra Jević, endokrinolog.

Ishrana, pušenje...
Prevremena menopauza može biti genetski uslovljena, izazvana autoimunim procesima, ali i savremeni način života, poput fizičke neaktivnosti, pušenja, loše navike u ishrani...

Jedan od znakova je poremećaj ciklusa (menstruacije počinju da izostaju mesec, dva, tri), zatim valunzi, odnosno napadi znojenja, vrućine, crvenila lica.

Znojenje, crvenilo lica, depresija, opadanje kose...

Žene se žale i na gubitak koncentracije i pažnje, poremećaj raspoloženja, od nervoze do simptoma depresivnosti, javlja se suvoća kože i vagine, gubitak želje za seksom, opadanje kose, bol i ukočenost zglobova...

Dr Jevtić Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još: Mučite muku sa OPADANJEM KOSE? Ovo su mogući UZROCI

Posledice ranog ulaska u menopauzu su: ubrzan proces ateroskleroze, povišen krvni pritisak, angina pektoris, srčani i moždani udar. Dolazi do razvoja osteoporoze, ali i povećan rizik za nastanak Alchajmerove bolesti i degenerativnih oboljenja, pre svega, zglobova.

Hormonska terapija?

- Pre nego što donesemo odluku o tome, potrebno je proceniti da li je hormonska supstituciona terapija bezbedna - ističe dr Jevtić.

Potrebno je uzeti podatke o tome da li je žena ranije lečena od drugih bolesti i kojih), ali i o bolestima u porodici. Neophodno je uraditi i kompletne laboratorijske analize, ultrazvučni pregled...

Pročitajte još: Ovo se događa TELU ako NE VOLITE svoj POSAO

Majka u menopauzi?
U početnom periodu, svega 10 do 20 odsto žena ima šansu da ostvari trudnoću. Zbog toga je važno da se devojka ili žena koja rano uđe u menopauzu što pre javi na pregled endokrinologu, a zatim i ginekologu - kaže dr Jevtić.

- Savetuje se da žena bude na hormonskoj terapiji do očekivanog perioda ulaska u menopauzu, do 50. ili 51. godine, a sve vreme trajanja terapije lekar je u obavezi da prati stanje pacijentkinje koja mora da ide na redovne kontrole - objanjava dr Jevtić.

Da li hormonska terapija izaziva rak?

Postoji uverenje da hormonska terapija povećava rizik od karcinoma dojke. Da li je takav strah opravdan?

Foto: Depozit

- Nisu svi karcinomi dojke hormonski zavisni. Ako ispitivanja pokažu da estrogen ne podstiče rast tumorskih ćelija, onda je bezbedno uvesti hormonsku terapiju. - objašnjava dr Jevtić.

Pročitajte još: Ove 3 LOŠE NAVIKE vas SPREČAVAJU da budete SREĆNI

Veoma je važna zdrava, uravnotežena ishrana i fizička aktivnost, boravak u prirodi, plivanje, brzo hodanje... Savetuje se optimalan unos vitamina D3, konzumiranje svežeg voća, povrća, namirnica koje su bogate kalcijumom, poput sardina, koštunjavog voća, mlečnih proizvoda, semena bundeve, susama, lana... Naravno, podrazumeva se prekid pušenja i kontrola svih drugih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih i cerebrovaskulrnih bolesti - zaključuje dr Jevtić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.