· · Komentari: 0
KUĆNI LJUBIMCI

ODLIČAN lovac i SAVRŠEN čuvar: OVAJ pas se čuje i ISPOD ZEMLJE!

Iako malog rasta, zbog hrabrosti pokazao se kao odličan čuvar koji će najaviti goste, a ukoliko je to potrebno, bez oklevanja se i suprotstaviti.

1604054526_555.png
Snupi ima četiri meseca Foto: Ivana Babić

Stari Egipćani su ga opisivali kao žestokog i vatrenog. Nemci su dodatno usavršili rasu i dali mu prepoznatljiv izgled kakav ima danas. Naravno, reč je o brak jazavičaru!

Ima lovački temperament i svoje JA!

Jazavičar ima lovački temperament, veoma izraženo ''svoje ja“ i srce koje kuca samo za najdraže.

Pročitajte još: Otkrijte zašto su i PSIMA ponekad potrebni ANTIDEPRESIVI

Poreklo vodi još od sredine 19. veka. Ova vrsta pasa nastala je ukrštanjem većih pasa, kao što su austrijski ravnodlaki gonič sa jazavičarem, a sličnost je i dalje uočljiva. Ova vrsta pasa bila je omiljena za lov nemačkom prestolonasledniku Rudolfu. Iako je davno priznata u Austriji, tek nedavno je priznao Ujedinjeni kinološki savez.

Pročitajte još: PAS ZA TAŠNU: Kuca kojoj je KARAKTER prednost i NAJVEĆA MANA

Ovi maleni psi su odani, inteligentni i uglavnom se dobro slažu sa ostalim psima, kao i sa decom. Imaju miran karakter.

Snupi Foto: I. Babić
Pravi lovac!

Međutim, imaju izražen instinkt za lov, pa je bitno da ih vlasnik na vreme socijalizuje, posebno ako živi u domaćinstvu sa manjim životinjama, kao što su mačke. NJegova odanost i neustrašivost čini ga odličnim psom čuvarom, iako ne izgleda zastrašujuće.

Jazavičari imaju razvijena sva čula

Neupućenima spoljni izgled ovih pasa može delovati pomalo komično, dok za iskusne daje veliku prednost, a evo i zašto.

Izgled je najveća prednost!

Pročitajte još: Kada RAZMAZITE ljubimca činite mu više ŠTETE nego koristi: Evo i kako!

Izdužena njuška, koju su nasledili od goniča, završava se špicom. Te dve kombinacije mu daju ravan oblik gornjeg dela glave tako da mu se stomak jedva primećuje. Veoma je sličan onom kod hrtova, a poznato je da je upravo ovakav oblik jedan od razloga što hrtovi imaju odličan vid.

Podela jazavičara
Jazavičari su podeljeni u tri veličine: normalne, patuljaste i kunićare.
Zahvaljujući telu se provlači kroz uske jame, a laje poput velikih pasa pa se čuju i pod zemljom!

Položaj očiju na takvom tipu oblika glave pruža široko vidno polje. Zato i jazavičar ima veoma dobar vid. Od pinčeva su nasledili okretnost i brzinu, pa im kratke noge ne predstavljaju problem. Imaju dobar njuh i sluh.

Foto: I. Babić
Izuzetno je inteligentan! Izuzetno!

Mali ali temperamentan pas

Način razmišljanja kod ovih pasa takođe se razlikuje od drugih. S obzirom na to da je jazavičara formirao izuzetno težak i opasan tip lova, logično je da ima i veoma razvijenu prirodnu inteligenciju i veoma dobre reflekse. Samostalno donosi odluke kad i kako treba napasti plen.

Pročitajte još: I njima treba ZANIMACIJA: Evo zašto je važno da PAS ima IGRAČKE

Apsolutno smiren, ali i energičan, on od svog gospodara traži da se prema njemu, posle obavljenog zadatka, odnosi s uvažavanjem. Ova osobina jazavičara nije prisutna samo u slučaju lova već i uopšteno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.