Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Polenska zrna čempresa i tuja su već u CRVENOJ zoni: Poslušajte savet alergologa Jovičića

U Agenciji za zaštitu životne sredine upozoravaju da su polenska zrna čempresa i tuja već u crvenoj zoni.

1615301068_Depositphotos_253648204_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ako vam se zapuši nos, grebucka vas grlo i osećate se malaksalo, osim na infekciju virusom korona trebalo bi da pomislite i na to da su tegobe možda izazvane i alergijom na polene.

U Agenciji za zaštitu životne sredine upozoravaju da su polenska zrna čempresa i tuja već u crvenoj zoni. Ovo drveće, srećom, ne uzrokuje teške alergijske reakcije, ali to ne znači da nema potrebe za lekovima.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Naprotiv, lekari svima koji su osetljivi na polene drveća savetuju da počnu sa terapijom, a pogotovo onima koji reaguju na polen breza, jer se njegov nalet očekuje vrlo brzo, sa dolaskom lepšeg vremena.

Alergični na polen breza već treba da počnu sa terapijom, 10 dana treba do zaštite pacijenta.

- Alergični na polen breza već bi trebalo da počnu sa terapijom, jer je potrebno 10 dana da bi ona dala rezultat i zaštitila pacijenta na pravi način - kaže dr Žikica Jovičić, alergolog i imunolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sluzokoža nosa
Kod onih koji imaju alergijski rinitis, na početku sezone primećeno je da je sluzokoža nosa vrlo osetljiva i da se zato javljaju značajne tegobe, čak i kada su koncentracije polena male. Upravo zato je poželjno da se sa terapijom započne što pre, odnosno sada na samom početku sezone.

Većina alergičnih na polene već je sa svojim alergologom usvojila plan lečenja i oni tačno znaju koje lekove bi trebalo da piju.

Počnite sa terapijom!

- Ukoliko pacijent nije dijagnostikovan, a ima tipične simptome, pogotovu ako ovo nije prva sezona, može da počne sa uzimanjem nekog od antihistaminika druge generacije koji se mogu naći u slobodnoj prodaji - savetuje dr Jovičić. - Terpiju bi trebalo uzimati redovno i ona bi trebalo da traje koliko i sezona cvetanja. Ako se sa jednom tabletom antihistaminka ne reše simptoma, doza može da se duplira.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Pomoć alergologa trebalo bi da se potraži kada ni dupla doza antihistaminika ne pomaže.

Antihistaminici poput spreja za nos su odlični i bezbedni ako ih prepiše lekar

- Dobre rezultate pacijenti mogu da postignu i sa antihistaminicima u formi spreja za nos - kaže dr Jovičić. - Na raspolaganju su i topikalni kortikosteroidi. Oni su efikasni lekovi, koji su potentniji u regulisanju tegoba od antihistaminika. Nažalost, kod pacijenata i kod dela lekara i dalje postoji podozrenje ili strah od upotrebe kortikosteroida. Zato naglašavam da su brojne studije pokazale efikasnost i bezbednost kortikosteroida ukoliko se koriste prema propisanom uputstvu. Poslednjih godina na našem tržištu su se pojavili i lekovi koji su kombinacija lokalnog koritikosteroida i antihistaminika.

Alerigični zaraženi kovidom ne smeju da prestanu da piju terapiju za alergiju.

Kada alergija na polene osim tegoba na gornjim disajnim putevim, stvara reakciju i na plućima, onda se propisuju lekovi iz grupe leukotrijenskih antagonista.

Pročitajte još: Recept za dugovečnost ruskog hirurga FEDORA UGLOVA koji je OSVOJIO PLANETU: Pozitivne misli, fizički rad i – 100 čučnjeva

- Svaka tegoba sa plućima je razlog zbog kojeg bi se trebalo javiti lekaru - kaže dr Jovičić.

- U sklopu aktuelne epidemiološke situacije trebalo bi reći i da su svi lekovi koji se koriste u sklopu lečenja alergijskog rinitisa i alergijske bronhijalne astme bezbedni za uzimanje u odnosu na kovid 19, pa je od svih stručnih udruženja preporučeno da alergični i ako se inficiraju koronom ne prestanu da piju lekove protiv alergije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas