Oglas
· · Komentari: 0
Prototip snajperke

Ambiciozno iz Gardonea - Tanfoljo sa puno entuzijazma promoviše svoje rešenje taktičke precizne puške

Ialijanskoj porodičnoj firmi više nije dovoljno što policijske formacije u Italiji i svetu koriste njihove pištolje, sada žele da puškama i automatiima opremaju armije

Tanfoljo.jpg
Tanfoljo - Dragan ŠAPONJIĆ
Oglas

Firma “Frateli Tanfoljio S.N.C.” jedna je od retkih uspešnih oružarskih kompanija koja se još uvek nalazi u vlasništvu porodice osnivača,  nadomak Gardonea, u severnoj italijanskoj pokrajini Breša. Iako su poznati, pre svega, po širokoj ponudi sportskih i odbrambenih pištolja zasnovanih na legendarnom modelu Zbrojoka 75, već neko vreme pokušavaju da prošire asortiman prvenstveno na polju službenog naoružanja.

Iz perspektive strelca

Planetarni proizvođač ramova ČZ-75

Već godinama, “Tanfoljo” izvozi svoje pištolje u SAD posredstvom EAA i u Australiju preko NVT Ltd. Ali nije reč samo o gotovim proizvodima, jer “Tanfoljio” je najveći svetski proizvođač ramova za sve vrste “klonova” Zbrojovke 75, tako da je ovim elementima snabdevao izraelski Džeriho, američki Vitnes, više turskih proizvođača, a u početku proizvodnje čak i čuveni švajcarski Sfinks. Sada su ambicije porasle i u “Tanfolju” žele da se njihovo oružje nađe u opremi čitavih armija.

Pročitajte još: Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Osim kratkih cevi “Tanfoljo” ima pristojnu ponudu poluautomatskih pušaka zasnovanih na AR platformi, ali i repetirki klasične Mauzerove konstrukcije. Ipak, njihova primena je ograničena uglavnom na sportske aktivnosti. Zbog toga su u kompaniji angažovali tim veterana iz italijanskih OS sa bogatim iskustvom iz Somalije, Avganistana, Iraka i drugih ratnih područja, sa ciljem da se dođe do bazičnih zahteva i karakteristika koje treba da ima savremena snajperka-repetirka. Rezultat je zanimljiv prototip koji nam je predstavljen čak i pre nego što je dobio zvaničnu oznaku. Najverovatnije će to biti uobičejani prefiks TSR (Tanfoljo Sporting/Snajper Rajfl), ali to je najmanje važno. O čemu je reč?

Bezimena snajperka

Prototip snajperke na “Tanfoljovom” štandu

Repetirka novog koncepta ima “šasiju” od aluminijumske legure, potpuno podesiv, preklopni kundak, Piatinni montažne šine u skladu sa vojnim standardom STANAG-1913, lagani bipod kao prednji oslonac, masivnu cev sa gasnom kočnicom, odvojiv okvir… Ono što je razlikuje u poređenju sa većinom sličnih rešenja je tip akcije. Ovde je primenjen zatvarač koji se kreće pravolinijski bez potrebe za podizanjem i zakretanjem ručice da bi se mehanizam odbravio i izbacila ispaljena čaura. Iako ovakva rešenja nisu novost, u službenoj upotrebi su veoma retka. Razlog je nedovoljna pouzdanost ovih sistema. Jer, većina ovakvih rešenja nema nikakvo dodatno osiguranje, tako da kolaps brave na visokim pritiscima koje razvija snažna dalekometna municija može dovesti do tragičnih posledica. Čak i čuveni, mnogo hvaljeni Blaser R-93 ima više zabeleženih incidenata ovog tipa.

Multikalibarski pravolinijski zatvarač

U “Tanfolju” tvrde da su zbog bezbednosti sproveli niz ozbiljnih testiranja. Između ostalog, prototip je ispalio preko 5000 metaka kalibra .338 Lapua Magnum na maksimalnim dozvoljenim pritiscima bez ikakvog problema. Zatvarač ima dugo telo u obliku trostrane prizme sa izmenjivim čelom da bi se omogućilo korišćenje različitih kalibara, tj. porodice čaura različitog prečnika. Bravljenje se obavlja masivnim lučnim bregovima u zoni iza ležišta metka, a u zadnjem delu zatvarača je blok sa mehanizmom za napinjanje udarne igle i ručica koja ima dva položaja kao i indikator metka u ležištu. Udarna igla se napinje pokretanjem ručice u krajnji prednji položaj, a opaljenje je moguće tek ako je zatvarač sigurno zabravljen. Izbacivač je opružni, Sako tipa i zajedno sa širokom kandžom izvlakača može da promeni poziciju jednostavnim rotiranjem glave zatvarača.

Rešenje za dug hod zatvarača ispod obrazine

Modularna konstrukcija omogućava da se ceo sistem prilagodi levorukim korisnicima, te je duguljast, ovalni otvor za izbacivanje ispaljenih čaura prisutan sa obe strane sanduka. Tokom upoznavanja sa novim oružjem bio sam u prilici da manipulišem “na suvo” tj, bez municije u obe konfiguracije. Mogu reći da je “Tanfoljo” uradio odličan posao. Situacija u kojoj strelac drži oružje na desnom ramenu, a levom rukom pravolinijski povlači ručicu zatvarača dozvoljava brzinu paljbe uporedivu sa poluautomatskim oružjem. Naravno, za realnu upotrebu potrebno je nešto vežbe, ali u nekoliko formacija gde se obavlja terensko ispitivanje konstrukcije koristi se upravo ovaj način. U određenim situacijama, ovo može biti odlučujuće.

Modularnost na ceni

Detalj potpuno podesivog preklopnog kundaka

Modularna konstrukcija dopušta laku promenu kalibra, a koriste se standardni aluminijumski okviri za municiju. Preklopni kundak se podešava po svim osama, a njegova brava je veoma masivna tako da nema ni traga iritirajućeg klimanja u ispruženom položaju. Lagane preklopne nožice kače se na Pikatini nosač iznad cevi, što povećava stabilnost i snižava siluetu u ležećem položaju.

Pročitajte još: Sajam u Las Vegasu je pokazao da američka ponuda oružja i opreme nema limit

Na ustima cevi je jednostavna gasna kočnica, a po potrebi se može postaviti moderator zvuka ili prigušivač. Ceo koncept je zanimljiv, a performanse koje proizvođač navodi deluju vrlo obećavajuće. Videćemo da li će nova snajperka ponoviti uspeh ranijih „Tanfoljovih” modela iz drugih kategorija oružja.
foto: Dragan Šaponjić

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas